Думата помак трябва да се забрани в България, защото хората в Родопите се обиждат на тази дума, каза народната певица Валя Балканска по Нова ТВ.
„Тези, които стоят зад партия ПОМАК, трябва да са болни хора. Колкото и да ме убеждават ще продължавам да твърдя, че няма помашка нация. Има хора, които искат да ни ислямизират. Много хора слагат кърпа заради парите, допълни изпълнителката на Излел е Дельо хайдутин. Единственото, което направи партия ПОМАК, е поставянето на въпроса за българите-мюсюлмани и това е хубаво, защото тази общност е маргилизирана", допълни родопчанката.
Акад. Георги Марков и проф. Евгения Иванова се счепкаха около темата за партия ПОМАК, която скоро бе учредена и сега се чака дали съдът ще я регистрира, съобщи Блиц. "Плащат ви разни фондации, за да буните духовете около помаците, обяви историкът. – Имам информация."Професор Евгения Иванова с усмивка на уста го попита колко са й платили, след което каза: "Целият проект около книгата и изследването е 8500 евро. Включително и обядът, на който присъствахте."
Академикът я контрира, че не е бил допуснат на пресконференцията след представянето на книгата.
"След като Ефрем Моллов се провали в изборите, сега той излиза с опит за собствена партия. Това е поредният опит да се направи такава партия, имаше подобен опит още през 90-те години, който се провали, обяви още историкът. – Хората не се определят като българо-мохамедани, а като българи."
Проф. Евгения Иванова, авторка на сборника "Помаците: Версии за произход и съвременна идентичност", сподели, че сега съдът трябва да се произнесе за партия ПОМАК. "Част от хората в Родопите се преброиха като ескимоси по време на преброяването през 2011 година, защото не искаха да ги определят. Помашки етнос не съществува – те са българи, които изповядват исляма. Тези хора са отхвърлени и това е причината да искат да стават отделни. Травмата от възродителния процес рефлектира при тях като самоопределение. През 1840 година Ами Буе първи употребява думата помак, а през 1873 година тя е записана в първи документ", обясни Иванова.
Академик Марков прогнозира, че развитието на нещата в посока да се говори за партия ПОМАК кореспондира с визията на турския премиер Ердоган за възраждането на Турция и амбицията им да си върнат на земи, които сега не са в техните граници.

-----------------------------------------------------------------
ПАРФЮМ Christian Dior Addict 100мл за жени на СУПЕР ЦЕНА 30лв
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Защо си мислят Валя и Марков че могат да говорят от името на всички.Валя като е приела християнството заради изпарените певчески възможности и вече чака попска милостиня за да съществува си е неин избор.Не мой...не наш!!!!!Да си гледат работата и ай сектир.Тия двамцата вече нямат морално право да ни представляват.Ние сме съвестни граждани на РБ и ушите ми остават запушени от такива обвинители..тип възродители.

    ОтговорИзтриване
  2. Много е тъжно да гледаш как страната ни се съсипва и корупцията надделява над всичко.Нормално е в тези бедни региона като се предложат пари на хората да приемат да станах всякакви само и само да има какво да дадат на децата си да ядат, но е жалко, че сме стигнали до там, че се налага това да се прави.Какво като са с кърпи, нима не помним нашите баби по селата, нима те не са носили понякога кърпа на главата, това не означава веднага че се уповават на ислямистки култури и обичаи.Думата помак педи години може би не е била такава мръсна както сега и то защото тогава не е мислено по този начин.Но не бива някои да си позволяват да говорят от всички, всеки има своето право.

    ОтговорИзтриване
  3. Много сладко са сложили малките си деца на гърбовете и ако погленем в реалния свят ще видим, че и сега се правят подобни шалове с които спокойно да омотаеш детето си около теб, за да може да вършиш друга работа, и то да бъде до теб на сигурно място.Но това силно ме учуди , като видях че са се писали ескимоси, дори малко на смях се опитва да ме удари.Да има и подобни партии вече не знам, да не взем да ни накара всички да носим подобни кърпи на главите си.

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I