Програмният комитет по ОП „Европейско териториално сътрудничество" 2014 – 2020 г. включи пътя ГКПП „Рудозем" – Димарио за изграждане през следващите години. Това обяви областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов. След поредица от работни посещения и срещи от страна на губернатора и неговия екип в Гърция, бе постигнат значителен успех по отношение изграждането на икономически важната пътна връзка. „Още от средата на 2013 г. с изключителна отговорност сме подходили към утвърждаване и развитие на българо-гръцките отношения, в частност Смолянски регион и регионът на Източна Македония и Тракия", заяви инж. Кръстанов и допълни, че сега усилията му се удвояват още повече в качеството му на председател на  Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, включващ областите Смолян, Хасково, Кърджали, Пазарджик и Пловдив.
По време на двудневното посещение в Солун, областният управител и експертният му екип са провели срещи с председателя на Управителния съвет на гръцката пътна агенция „Егнатия Одос" инж. Парис Саваидис и с председателя на Управляващия орган на програмата за ЕТС Георгиос Емануел. В резултат на двете срещи е получена подкрепа за проекта от регионалните гръцки власти. В разговорите е постигната и конретика, изразяваща се в изграждането на водостоци, 10 мостови съоръжения с дължина над 5 м и два малки Г-образни тунела. „По този начин Програмният комитет ще отдели от 25% до 30% от ресурса на програмата за ЕТС за инфраструктура, с което възприе изцяло нашата позиция", изтъкна инж. Кръстанов. Предстои конкретизация на проектите и обектите по програмата в точни числа и параметри. Областният управител изрази надежда, че през следващата година ще започне реалното изграждане на пътя Рудозем-Димарио. Дотогава от българска страна ще бъдат осигурени всички организационни и технически условия за започване на рехабилитацията на участъка Средногорци – Рудозем, обходен път на Рудозем и пресичане на границата на площадката на ГКПП „Рудозем".        
Българската и гръцката част по проекта за реконструкция и рехабилитация възлиза на около 30 млн. евро, като финансирането ще бъде осигурено от есента на 2014 г. „Налице са основните предпоставки-работен проект и осигурено финансиране, за да може да започне работа по пътната връзка", категоричен бе инж. Кръстанов. Той отбеляза, че пътят ГКПП „Рудозем"-Димарио ще осигури не само достъпа до двата региона, но и ще спомогне за облекчване развитието на икономиката, търговията и туризма.
В резултат от проведените срещи областният управител е получил покана, лично отправена от председателя на Управляващия орган на програмата за ЕТС Георгиос Емануел, за участие в първото Областно съвещание в Солун, което ще се проведе след встъпването в длъжност на новите областни управители и техните заместници от региона на Източна Македония и Тракия. 
24smolian.com 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

  1. Защо изобщо му отразявате глупостите на този? Не разбрахте ли че лъже нон стоп. Ходил е човека до Тесалоники за последно, преди да го освободят от поста. На регионално ниво в Гърция не може да се вземе решение за този път. Решението ще се вземе в Атина и надявам се , че си спомняте как се отвориха пътищата край Златоград и Маказа и какво направи Бойко , а след това Орешарски за това в Гърция. А парите за трасето надвишават в пъти цитираните 30 млн.от кръстанов. Ако наистина има някакви местни договорки, които не могат да бъдат решаващи, то нека да предостави писмен протокол от срещата на гръцки и ще видите, че просто са си говорили. Да дава оставка, щото тотално се издъниха и в държавата и в Смолян.

    ОтговорИзтриване
  2. Къде можем да видим разписано черно на бяло това, за което говори г-н Кръстанов

    ОтговорИзтриване
  3. Кръстанов и Дора ще се пенсионират с тази тема....ама нали при всяка казана надежда-лъжа хапват вкусна чевермица

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I