Казаните за ракия в Смолянско пресъхнаха. Заради липсата на плодове и лошата реколта от грозде регионът е заплашен от „сух режим", установи проверка на 24smolian. В региона заради късните слани, паднали в средата на април, плодните дръвчета като облагородени сливи, череши, круши и ябълки са напълно унищожени и нямат плод. Джанките, които са най-предпочитани от родопчани за плодова ракия, пък гният от постоянните валежи и няма да могат да узреят за направата на „огнената вода". Домашните асми пък страдат от мана и малкото родопчани, които могат да се похвалят с гроздова собствено производство също ще останат „на сухо". Съдържатели на казани за ракия коментират, че работата им е намаляла с повече от 60%.  Заради липсата на плодове в планината, любители на чашката обикалят тържищата в Асеновградско и Пловдивско с надеждата да пазарят праскови и кайсии на ниска цена, но често удрят на камък. От години продавачите по сергиите също произвеждат алкохол от залежалата продукция и намирането на евтин материал е трудно. Кайсиите са на цени между 1 и 2 лв. за килограм, което ги прави изключително скъпи за производство на алкохол, при условие, че рандеманът им е около 30% заради по-ниската захарност. Единствената надежда на родопските пиячи са прасковите, които могат да се спазарят по 50 ст. килото за загнили плодове. Тази година в Смолянско ще се пие прасковена ракия, казват още по казаните. Надеждата е и в по-ниско разположените населени места да се намерят джанки за джибри. През септември ще е ясно дали ще има евтино грозде, което да спаси положението. В противен случай регионът ще внася домашен алкохол от полето на цена от 6-7 лв. за литър.
В Турян, където е най-големият казан в община Смолян, вече варят ракия от бъз и акация, но производителите на деликатеса са единици. Ароматният еликсир се вари в лимитирани количества, като част от свареното отива дори към Франция.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I