Финансовото състояние на община Смолян е наистина тежко и търсим варианти за излизане от критичната ситуация, заяви на пресконференция  кметът Николай Мелемов. Почти всеки ден пристигат запорни съобщения, защото изтича петгодишния давностен срок от 2009 г.  и фирмите се страхуват да не изгубят парите си. Просрочените стари задължения към 30 юни т.г. са 18 милиона лева, посочи и гл.финансист Венера Аръчкова. В тях влизат кредита към Инвестбанк, особени залози, СД „Лайтинг", разплащания към контрагенти  и „Титан Клинър". В същото време наложените запори от „Рожен Експрес" в размер на 444 хил. лв. и частичния запор от фирма „Елмас" ЕООД, съдружник на Консорциум Светлина,  в размер на 444 хил. 589 лв. утежняват още повече финансовото състояние. По всички възможни начини община Смолян е пробвала  да си плати вноската по кредита към Инвестбанк, но от банката отказват да приемат парите и по този начин кредитът може да стане изискуем, посочи Мелемов. По този повод община Смолян обмисля да тегли кредит в размер на 11 милиона лв. , с който да рефинансира този в Инвестбанк и неразплатените задължения, посочи кметът . Ще бъде направено обществено обсъждане и  ще бъде внесена докладна записка в  Общинския съвет за теглене на кредит. Ще се търсят  и банки, които предлагат добри условия. „Вече трета година разплащаме само стари задължения и не можем да си изпълним бюджета, защото в него не се залагат изплащане на стари задължения, а фирмите си ги търсят. Всичко това е за сметка на капиталовите разходи, защото сключваме споразумителни протоколи. Готови сме на тази стъпка. Когато обещаем нещо хората го чакат, а постоянно идват запорни съобщения", аргументира се  Мелемов. „Благодарение на предишното правителство на ГЕРБ, общината  е разплатила  към 10 млн.лв. стари задължения. Сега е невъзможна ситуацията, в тежко състояние сме. Без помощ и от държавата няма да се оправим. Тъжно е, че през 2014 г. трябва да плащаме дългове от  2009 г. , коментира кметът.
 Що се отнася за запора от фирма „Елмас", съдружник на „Консорциум Светлина", кметът припомни, че заварените задължения са 937 хил.лв.  Този  консорциум се управлявал от Арсен Маслев , а след като  става общински служител  прехвърля управлението на съпругата си. Сега искът им е за 400 хил. лв. Общината има съмнения, че много от тези задължения не би следвало да се изплащат. Например в един ден се е правило обход, протокол за повреда, същия ден се отстранява повредата и се пуска фактура. Делото предстои да се гледа във ВАС. На първа инстанция –Окръжен съд е спечелено от община Смолян, в Апелативния в Пловдив се печели от консорциума.  Те са запорирали  7 автомобила на Общината и апетитен имот с площ 5 888 кв.м. под хотел Смолян. В разноските по делото е   включен и 20 хиляди лв. адвокатски хонорар.
 Пореден запор е пристигнал днес и от арх.Троева  за неизплатени от 2009 г. възлагания за подготовка на ПУП- ове . Единият е  в размер на 15 хил. лв. ,а  другият за 14 800 лв. Запорите станаха ежедневие и няма предвидимост в работата ни, посочи Мелемов.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I