Всеки ден валят нови заявления за обезщетения

1 137 животни са покосени от заразата „Син език" в Смолянско, след като епидемията пламна през лятото. От тях 1 113 са овце, 22 говеда и 2 кози. Тези данни са към 15 септември, оповести началникът на отдел „Заразни болести" в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Валентина Мелемова. Над 200 стопани  от Смолянска област досега са подали заявления за обезщетения срещу починалите им животни. Заявления постъпват постоянно, уточни д-р Мелемова. Според изискванията, те се подават в Областната дирекция по безопасност на храните три дни след предаване на труповете на екарисаж. Оттам удостоверяват с бележка всяко изгорено животно. След това стопаните подават декларация в ОДБХ, че животните не са били застраховани. В противен случай загубите трябва да се поемат от съответната застрахователна компания. Подготовката на документите става по региони и след като се окомплектоват се изпращат в Българската агенция по безопасност на храните. Там се проверяват щателно и отново се връщат по местните  структури на областните дирекции. Едва след „разходката" на документите и одобрението им, стопаните ще имат право на парични обезщетения. По този повод ветеринарите водят разяснителна кампания сред животновъдите как да подготвят документите и да получат обезщетенията си, за да възстановят поне част от загубите си. Досега няма стопанин, който е получил обезщетение.
На 2 октомври т. г. изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят загубените животни вследствие на болестта „Син език", информират пък от ДФ „Земеделие". За целта те трябва да подадат заявление по образец за форсмажор в областните дирекции на ДФ „Земеделие". Това се отнася за кандидатите по линия на Директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане. За да получат субсидиите си, те имат задължение да задържат във фермите заявените за субсидиране глави добитък в рамките на 100 дни след приключване на кампанията – от 9 юни до 17 септември. При загуба на животно, стопаните трябваше да го заменят с друго. Изискването е записано в Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане.
Земеделските производители са длъжни да представят доказателствени документи  към заявлението за форсмажорни обстоятелства. С тях ще се удостоверява смъртността във фермите, вследствие на епидемията. Починалите животните задължително трябва да са идентифицирани чрез номера на ушната марка.
Декларирането на изгубените животни е част от мерките в помощ на животновъдите. Те бяха предприети миналата седмица на третото заседание на Координационния щаб за решаване на проблемите с епидемията от „Син език", създаден от министъра на земеделието и храните Васил Грудев. Мярката има за цел да помогне на земеделските производители, които поради забраната за придвижване на животните, не могат да извършат тяхната замяна.
Всички заявени случаи в ДФ „Земеделие", свързани с изгубени животни при епидемията ще бъдат разглеждани като извънредни, форсмажорни  обстоятелства. Това означава, че при проверките на място починалите животни няма да бъдат търсени като налични във фермите, а стопаните няма да търпят санкции за намаления брой глави добитък в стадата при получаване на субсидиите за Директни плащания 2014 г., уточняват от земеделската дирекция.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I