Над 35 000 декара иглолистни гори на територията на РДГ Смолян са засегнати през тази година от съхнене, причинено от насекомни вредители, обявиха от Регионалната дирекция по горите. Най-значим по площ от тях е върховият корояд, който напада, единични или групи дървета, в резултат на което възникват т.н. короядни петна. Съхненето се проявява предимно в горски култури до 50-годишна възраст от бял и  черен бор, създадени върху бедни месторастения, с по-ниска надморска височина от естествения ареал на бора.
Типографът е друг вредител по иглолистните дървесни видове, нападащ предимно физиологично отслабнали, повалени от ветровали, снеговали, снеголоми и небелени, отсечени смърчови дървета и причинява съхненето им. По-рядко се наблюдават повреди от халкограф, шестзъб крояд, голям горски градинар и др. В повечето случаи нападението е комбинирано от няколко вредителя едновременно, посочват от горската дирекция.
За да се овладее разрастването на процеса и да се предотврати похабяването на дървесината е необходимо при поява на короядните петна да започне веднага изсичане и изнасяне на нападнатите дървета, при спазване на изисквания залегнали в Закона за горите и поднормативната уредба към него.
Профилактичните мероприятия са от голямо значение за предотвратяване на появата и развитието на вредителите и повредите от тях в горите. Важни мероприятия са навременните огледни и санитарни сечи и недопускането на механични повреди по оставащите след сечта дървета и подраст. Качественото почистване на сечищата в иглолистните гори също има значение, тъй като отпадъците при сечта благоприятстват  за развитието и разпространението на вредителя и в много случаи дават началото на  короядните петна. Повредената от сняг, вятър, пожари и др. дървесина следва незабавно да се изсече и извози заедно с отпада. Съседството на насажденията със складове и цехове за преработка на дървесина също благоприятства разпространение  на вредителите, особено когато  тя залежава по-продължително време. В тези случаи собствениците е необходимо да ползват т.н. феромонови уловки по границите на складовете и обектите за преработка. Успешен метод за овладяване разпространението на насекомните вредители по иглолистните насаждения е залагането на ловни дървета.  Повалят се живи дървета в по-осветените и проредени места от насажденията, в близост до короядното петно за да привлекат вредителите, след което се изнасят заедно с кората извън проблемните насаждения. При възможност същите се третират  с  инсектициди или се изгарят на подходящи места.
Всички собственици на горски територии са задължени да подържат в добро санитарно състояние горите си. Държавните горски стопанства са задължени да усвояват с приоритет повредената дървесина, опасна за здравословното състояние на стопанисваните от тях гори, за което законодателят им дава възможност санитарните прочиствания, представляващи повредената дървесина  до 5% от запаса на насажденията да се одобрява от директорите  им.
Отговорност по усвояването на повредената дървесина от насекомни вредители  в недържавните горски територии носят, както собствениците така и специалистите – лесовъди ангажирани от тях за обслужването  на горите им, категорични са от дирекцията по горите.
Навременното сигнализиране на повредите и провеждането на санитарните сечи, в най-кратък срок е важно за предотвратяване на съхненето в иглолистните гори на територията на РДГ Смолян, което към момента представлява сериозен проблем.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I