„Магистратите в Кърджали и Смолян са кръгла нула, напълно корумпирани. Искрено се надявам в София моралът на съдиите да е по-висок". Това каза неделинецът Севдалин Чандъров, който обяви гладна стачка пред сградата на Темида в Кърджали, ден след като разбра решението на Окръжния съд.
Магистратите в града край Арда предоставиха родителските права на 8-годишната му дъщеря Жасмина на майка й-Андрина Веронику. Румънската гражданка живее в град Калараш, а по думите на родопчанина, след развода нито веднъж не е дошла да види детето. „Дори когато спечелих делото в Златоградския районен съд, тя имаше право да посещава Жаси, да я взема за по месец, но нито веднъж не го направи. Единствен път плати и издръжка на детето в размер на 100 лева. През другото време постоянно ме тормозеше за пари, пращаше SMS-и. Детето не я познава. Последния път я видя на дело в Кърджали и веднага се скри зад мен. Когато снощи (на 10 септември бел.ред.) разбрах решението на съда вдигнах кръвно. Откараха ме в Спешна помощ в Неделино, където ми включиха системи. Нищо не казахме на детето, но най-вероятно и то разбра. Ще гладувам два дни пред сградата на съда в Кърджали. В понеделник ще изпратя Жаси на училище, а във вторник отивам в София, където ще протестирам пред Висшия съдебен съвет. Получих уверение от други бащи, които ще дойдат да ме подкрепят. Ще обжалвам пред Върховния касационен съд", категоричен е Чандъров. В този момент телефонът му звънна, а отсреща беше дъщеря му. „Тати, ядохме с баба месо. Слушам я да знаеш, ти кога се връщаш?", попита детето разтреперания Севдалин. „Детето се учи отлично. То не знае и дума румънски. Как ще живее там? Разбрахме, че бившата ми жена живее с друг мъж, който има три деца. Според информацията, с която разполагам Андрина чака и друго дете. Всички експертни мнения на социални работници са в моя полза. Дори в съдебната зала можех да докарам един автобус свидетели, за да подтвърдят как се грижа за детето. В хода на делото ми казват, че нямало проблем Жаси била малка, можела да се адаптира и да научи румънски!?", разказа Севдалин.
„Сигурен съм, че магистратите в Кърджали се познават с тези от Смолян. След първоначалните ми протести, те сега ми го връщат като подкрепиха решението на Окръжния съд в Смолян. Исках да изпробвам един от магистратите, който водеше едно от делата в Кърджали. Занесох на родителите на съдията картофи, телешко месо и кисело мляко. Те ги приеха. Исках да видя дали могат да се поддадат на рушвет. Исках просто да има феърплей", заяви неделинецът.
„Налице е отчуждение в отношенията между майката и детето. Те обаче са били налице и при постановяване на решението, с което са определени първоначалните мерки относно упражняването на родителските права, като решаващият съд е взел предвид причините, довели до това състояние на отчужденост. Чувствата на детето спрямо майката са останали непроменени, въпреки проведените консултации с психолози и взетите от страна на родителите мерки за възстановяване на нарушената връзка между майката и детето.
Що се отнася до образованието на детето, съдът взе предвид обстоятелството, че Жасмина успешно е завършила първи клас в Неделино и участва в различни извънкласни и други неучилищни мероприятия, но от друга страна, същата би могла успешно да се развива и в гр. Калараш, отглеждана от своята майка и продължавайки образованието си там. Фактът, че детето не знае румънски език е бил съобразен и при първоначалното определяне на мерките, чието изменение е предмет на настоящото производство, и този факт, дори преценен в съвкупност с постъпването на детето в училище, не съставлява достатъчно основание за изменение на мерките относно упражняването на родителските права, тъй като приоритетно значение следва да бъде отдадено на възстановяването на връзката между детето и неговата майка, както и на обстоятелствата, свързани с пола и възрастта на детето, които са били съобразени от съда, определил първоначалните мерки и които към релевантния по настоящото дело краен момент са останали непроменени.
По изложените съображения настоящият състав намира решението на Златоградския районен съд за неправилно, поради което същото следва да бъде отменено", се чете в мотивите на окръжните магистрати в Кърджали за тяхното решение.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I