Водачът на листата на Реформаторския блок в Смолянска област призова хората да изберат реформите и реда, а не лъжите и обещанията за социализъм

-Г-н Агуш, какво очаква Реформаторският блок от тези избори. Социолозите ви дават под 10%?

-Ние имаме много ясна задача – да гарантираме европейския път на България, да направим правосъдието работещо, да дадем свобода на работливите да забогатяват и да проведем операция „Чисти ръце". Само дясноцентристко правителство с участието на Реформаторския блок може да изпълни тези задачи. Ние имаме знанието как да постигнем всичко това, имаме и свободата да го направим, защото не сме зависими от задкулисни сделки и олигархия.
ГЕРБ не могат да решат тези проблеми, които и те самите са създавали. Как ще водят нова политика ДПС или „България без цензура", които са обвързани с едни и същи бизнес кръгове, срещу които избухна народното недоволство миналата година... За БСП и псевдопатриотите изобщо не коментирам. Те още плачат по диктатора Тодор Живков.

-Но вие няма да спечелите изборите и ще трябва да управлявате заедно с ГЕРБ, нали?

-Кой ще спечели изборите решават хората, а не социолозите или ние с вас. Реформаторският блок вече има влияние във всички региони на страната. Подкрепата към нас непрекъснато расте, въпреки опитите за интриги и постоянните внушения, че сме пред разпад. Ние ще имаме достатъчно депутати в следващия парламент, за да можем да участваме в едно решително и смело реформаторско правителство. Ключът към провеждането на радикални промени в правосъдието, в администрацията, в образованието и здравеопазването е в нашите ръце. Ние ще участваме в следващото мнозинство с много ясни ангажименти, а не заради самото участие във властта. Някои приемат това като поставяне на условия, но всъщност това са ясни ангажименти. Ние сме обещали на нашите избиратели да въведем законност и правилата да се спазват и няма да правим компромиси с това.

-Казвате, че искате да премахнете модела „КОЙ". Какво означава това?

-Хората много добре знаят какво означава. Това е решенията да бъдат взимани от избраните от народа политици. Тези решения да бъдат в интерес на гражданите, а не на скрити зад кулисите олигарси. Моделът „КОЙ" иззе властта от легитимните институции и я даде в ръцете на един човек. Няма значение дали той се казва Делян Пеевски, Иван или Драган. Ако не е Пеевски, ще е някой друг. Реформаторският блок ще направи така, че правосъдието да работи и всеки, който изземе задкулисно власт, да си понася отговорността. Всеки, който се обогатява незаконно от властта, да попада под ударите на закона. Всеки, който монополизира един сектор, да бъде санкциониран от антимонополната комисия. БНБ да осъществява реален надзор, за да не се стига до следваща КТБ. Прокуратурата наистина да разследва и да обвинява престъпниците. Тогава ще бъде ясно кой взима решенията и те ще бъдат в полза на хората. Само законовият ред може да премахне модела „КОЙ".

-Много хора са бедни, защо да им трябва дясно управление?

-Това е най-голямата заблуда – че левите са добри и раздават пари, а десните са лоши и правят хората бедни. Аз вярвам в трудолюбието на нашите хора. Дясното управление ще намали бюрокрацията и административните режими, ще притисне в ъгъла мафията и корупцията и ще осигури плодородна среда за честна работа и забогатяване. Така ще има и повече работни места, и по-високи доходи. Само Реформаторският блок гарантира, че няма да има никакво увеличение на данъците. Ще премахнем злоупотребите в социалната сфера и помощите ще отиват за хората, които наистина имат нужда от солидарността на обществото. Кое от всичко това не харесвате? Истинската дясна политика дава свободата на способните да печелят повече, а на хората в неравностойно положение осигурява истинска подкрепа. В същото време левите нямат намерение да облекчават живота на работливите, нито да премахнат корупцията. Вместо това обещават някакви стотинки подаяние. Левите имат интерес хората да останат бедни, за да са зависими от политиците.

-Какво ще направите първо, ако участвате в управлението?

-Най-важната ни задача е да наложим спазването на закона. В момента в България има правила за всичко, но никой не играе по правилата. Институциите работят в интерес на силните – няма разлика дали са улични мутри или политици в костюми. Ние ще премахнем политическите назначения в администрацията. Ще въведем единен изпит и резултатите от него ще бъдат единственият критерий за назначаване. Сега искам много ясно да кажа на всички хора в Смолянска област – не ме търсете за ходатайство за някое назначение, а просто бъдете най-добрите в своята професия и ще спечелите всеки конкурс. Когато Реформаторският блок участва в правителството, администрацията ще привлече най-качествените хора, които няма да са зависими от депутати и партийни централи.
Ще въведем ред и в здравеопазването и образованието, където партийната намеса доведе до отчайващото им състояние днес. Ще пресечем източването на тези сфери към партийни каси и ще гарантираме път за най-добрите. В рамките на година ще направим така, че институциите да започнат да работят в интерес на гражданите. В това време ще работим за постигане на широко съгласие за промени в Конституцията, които да направят прокуратурата отчетна и прозрачна, а не черна дупка, каквато е в момента. За това ще е необходимо Велико народно събрание. Затова Реформаторският блок е единствената политическа сила, чиято цел не е да се окопае в следващия парламент – ние ще работим за кратък мандат и свикване на Велико народно събрание за истински промени.

-Как коментирате призивите за завой към Русия и към социализма?

-България е направила своя избор и е пълноправен член на Европейския съюз и НАТО. Ние сме част от тази общност заради ценностите, които споделяме – свобода, демокрация, толерантност. Затова България е солидарна с европейската позиция, включително и за санкции срещу Русия и срещу всяка държава, която нарушава международното право. БСП, „Атака", Бареков и кой ли още не призовават за връщане към социализма, да обърнем гръб на Европа, да изберем диктатурата пред демокрацията. Реформаторският блок е гаранцията, че това няма да се случи. Забравихме ли, че хора бяха изпращани в Белене заради различните си възгледи? Забравихме ли, че майките нямаха право да изберат дори имена на децата си? Забравихме и опашките за хляб дори. Родопчани много добре знаем цената на свободата и няма да позволим на псевдопатриоти да лъжат хората и да заблуждават децата, че социализмът е бил земен рай.

-Но всички казват, че откакто сме в Европейския съюз хората обедняват, а изискванията стават все по-тежки?

-Откакто сме членове на Европейския съюз Брюксел спря натиска върху българските политици. Затова спря борбата с корупцията. Управлявалите през тези години решиха, че могат да бъдат по-хитри и докато използваха европейските фондове, увеличиха задкулисието и направиха олигарсите още по-богати. Понеже не е удобно да признаят, че некачественото им управление е проблемът, някои политици се подхлъзнаха да обвиняват Европа. Истината е, че без европейската солидарност нямаше да имаме нито един нов път, много фирми щяха да са затворили, много социално уязвими хора щяха да мизерстват.
Реформаторският блок казва, че ние трябва да направим България подредена и справедлива. Казваме много ясно също, че ние сме си виновни за сегашното положение и всички опити да бъде обвинявана Европа са лицемерни.

-Ще подкрепите ли строителството на „Южен поток", но по европейски правила?

-Не, разбира се. Това е разликата между нас и ГЕРБ. Този проект не е изгоден за България, дори и да бъде съгласуван с европейските изисквания. Това не е икономически, а политически проект. България все още не е договорила какви транзитни такси ще получава и никой не знае дали те ще успеят да покрият дори част от четирите милиарда, колкото ще струва строителството. Този проект не само ще ни вкара в дългове, но той буквално купува политическата класа. Огромните комисиони правят зависими българските политици от Кремъл. Точно това е големият порок според Реформаторите. Владимир Путин има право да преследва своите цели. Ние обаче също имаме право да взимаме правилните решения.

-Как върви кампанията, Шабан Шаулич ще идва ли за закриването й?

-Правим активна кампания във всичките десет общини в областта. Провеждаме множество срещи със симпатизанти и избиратели. Закриването ще направим на 3 октомври от 18.00 часа с митинг-концерт на новия център. Във връзка съм с Шабан Шаулич и ако успее да размести ангажиментите си ще дойде, но при всички случаи Ви очакват изненади на 3-ти октомври. Каня всички симпатизанти на Реформаторския блок да заповядат на закриването на нашата кампания.

Купуването и продаването на гласове е престъпление


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I