„Характерен белег на всяко управление, в което участват БСП и ДПС, е неразумната финансова политика, която предизвиква негативни последици във функционирането на обществените системи - енергийна, здравна, осигурителна, финансова и др.
Както винаги мотивите за предприемането на по-високи правителствени разходи от левите правителства са социални, но всъщност един по-задълбочен анализ показва, че голямата част от разходите се изразходват за съмнителни проекти, през които се захранват обръчите от фирми на олигархичните кръгове, гравитиращи около тези две партии". Това обяви кандидатът за народен представител от ГЕРБ Недялко Славов.
„Особено показателна е ситуацията с приемането и изпълнението на държавния бюджет за 2014 година. По мнението на всички експерти приходната част на бюджета бе надценена, но това се прави съвсем умишлено. Целта е да се заложат по-високи разходи, за да може да се харчи повече. Както може да се очаква, резултат към днешна дата е надвишени разходи и неизпълнени приходи за близо 1 млрд. лв. Драмата се задълбочава и заради това, че имаме спрени европейски програми. Проектите, които се изпълняват, ще се наложи да се плащат от държавния бюджет.
Друг съществен негативен белег от управлението на БСП, ДПС и АТАКА е множеството сключени договори, които не са финансово обезпечени, но остават да тежат като бреме на следващото управление. Информация за такива договори изтече в публичното пространство, но пълния анализ ще извърши следващото правителство.
Към днешна дата е ясно едно - налице е пряка финансова инжекция към избрани без състезание, дори без подготовка на проекти и сметки, а основанието е неясната формулировка „ремонти". Ударното сключване на договори се случи след евроизборите, когато стана ясно, че дните на правителството на Орешарски са преброени и действията на кабинета напомняха на популярната детска игра „Бързи, смели, сръчни..."
Историята удивително напомня 2009 година, когато новото управление на ГЕРБ се натъкна на „скелети в гардероба" и необезпечените финансови ангажименти се разплащаха от правителството на Борисов повече от две години. Това блокира възможностите пред новото управление да провежда самостоятелна политика и освен прекомерните натрупани дефицити ще се налага да разплаща договори, сключвани без наличен финансов ресурс за тях.
Считам, че популизмът на БСП и ДПС намира своето най-голямо изражение именно в разхищението на държавния бюджет. Всъщност социалните ангажименти, които се поставят най-отпред като мотив за завишените харчове заемат едва около 4%. Останалите се разходват по различни програми на министерства, агенции и общини и се финансират при неясни правила, по политически признак и с договорки между БСП и ДПС. Подобен пример е програмата за растеж на регионите, която предизвика много остри коментари от експерти, че по политически причини на общините се финансират спорни проекти, голяма част от които не са дори в работна фаза. Идеята на ГЕРБ е да се ревизира публичната инвестиционна програма за растеж на регионите, която е с бюджет 500 млн. лв. и по която с пари от бюджета бе предвидено да се реализират проекти на министерства и общини. Сигурен съм, че при проверките на финансираните проекти ще излязат доста смущаващи неща и съм убеден, че не са били финансирани най-стойностните проекти.
Пример за лошо управление е енергетиката, която като една нереформирана система генерира сериозен дефицит. Основните проблеми в този сектор са енергийна бедност -невъзможност на хората да покриват сметките си, енергийна зависимост от един доставчик и енергийна неефективност. Вместо реформи, досегашните управляващи отчасти се опитаха през цената на тока да провеждат социална политика, която е на път да предизвика катастрофа в енергийната система и която ще се отрази най-вече на потребителите. ГЕРБ предлага най-съществените и дългосрочно правилни решения в енергетиката - разработване на собствени ресурси от газ и нефт, намаляване на енергийната ни зависимост от Русия.
Важен елемент от предизборната програма на ГЕРБ е стартирането на мащабна програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това е изключително смислен приоритет, тъй като ефектът от тази програма е разнопосочен -ще се санират жилищата и те ще станат по-надеждни и топлоизолирани, ще се намалят разходите на домакинствата за електроенергия наполовина, ще се намали като цяло потреблението на енергия, ще отпадне нуждата от изграждане на нови енергийни мощности, по които да се харчат и крадат милиарди.
Като цяло ГЕРБ предлага предвидима и прозрачна финансова и икономическа политика, по-ефективно изразходване на държавните разходи и ориентирането им към конкретни резултати, стабилна банкова и финансова система, запазване на данъците до сегашните нива, максимално усвояване  на средствата от ЕС, улесняване на достъпа на малките и средни предприятия до европейските средства за модернизация на производството, генериране на възможности за нови работни места.
В програмата на ГЕРБ са заложени и политики за преодоляване на икономическата изостаналост на планинските региони, каквито са Родопите. Те включват приемането на конкретна инвестиционна програма, гарантираща целенасочени действия в пътната и водната инфраструктура и в мерки, насърчаващи инвестициите в производства и в човешки ресурси.
Считам, че едно управление на ГЕРБ ще внесе успокоение в обществото.
Безспорно ГЕРБ е единствената европейска алтернатива пред страната ни. Партията укрепна и притежава солиден експертен потенциал да управлява. Пресен пример за това е съставът на новата Европейска комисия, в която българката Кристалина Георгиева поема важния пост на финансов министър на Европейския съюз и зам.-председател на ЕК - едно признание за страната ни и опровержение за твърденията на нашите опоненти за късата резервна скамейка на ГЕРБ.
Ето защо аз очаквам сериозна подкрепа за нашите листи и една категорична победа, с която да изпратим на заслужен отдих БСП и ДПС", смята Славов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I