Комисията по заетост към Областния съвет за развитие в Смолян разгледа и одобри на свое заседание 12 идейни проекта за регионални програми за 2015 година. Заседанието бе председателствано от областния управител инж. Димитър Кръстанов, а в него участие взеха директорът на Регионалната служба по заетостта в Пловдив Мария Георгиева, представители на общините, социалните партньори и други юридически лица.
Идейни предложения представиха десетте общини в област Смолян, Сдружение с нестопанска цел „Младежки форум 21 век" и Областна администрация-Смолян. В регионалните програми са обхванати общо 388 безработни, за които има възможност да бъде осигурена заетост за различен период. Проектите включват дейности по почистване, поддръжка, укрепване и озеленяване, комунално – битово обслужване, опазване и поддържане на околната среда, опазване на културното историческото наследство, почистване на обществени сгради, екскурзоводство и др. Програмите предвиждат временна заетост на хора с увреждания, на безработни младежи до 29-годишна възраст и лица над 50 години, на продължително безработни, неактивни лица, желаещи да работят в т. ч. обезкуражени лица.
Одобрените от Областната комисия по заетост идейни предложения ще бъдат изпратени в Министерството на труда и социалната политика. Там, Комисия, определена с решение на Националния съвет за насърчаване на заетостта, ще извърши оценка и подбор на представените програми.
По данни на Регионалната служба по заетостта в Пловдив към момента в област Смолян са заети 403 сезонни работници, като техния брой през годината е 1364. По програма „Сигурност" работят 180 души, а по схема „Подкрепа за заетост", финансирана от Европейския социален фонд, в момента се наемат 423 души в частния сектор.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I