Стотици жители и гости на Смолян се стекоха на новия център за честванията на 102 години от Балканската война и Освобождението на Родопите. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, участвали в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участва 101-ви Алпийски батальон.
„Великото време ражда велики герои. Днес отдаваме почит към една битка, която знаем и помним като най-значима за Родопите. Победата на връх Средногорец, извоювана на 19, 20 и 21 октомври 1912 година, присъединява Родопите към Майка България! За нас тази битка е мярка за подвиг в името на Родината. Всяка година на 21 октомври духът на един български пълководец слиза над Смолян. Полковник  Владимир Серафимов е почитан като Освободителят на Родопите, а връх Средногорец е наречен Родопската Шипка", каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. Той посочи, че на  зарята тази вечер се покланяме пред героите, които се врекоха на родопската свобода. 96 български войни оставиха костите си в прегръдката на родопската земя. „Ние винаги ще помним тяхната саможертва в името на свободата на Отечеството. Ще помним завета им – да бъдем единни в името на майка България!", обяви още градоначалникът и честити на всички 102 години Свобода за Родопите. 
Гост на тържествата беше премиерът проф.Георги Близнашки, който присъства на тържествената заря-проверка. „Днес, повече от век след „Родопската Шипка", тези събития трябва отново да ни склонят към размисъл на какво сме способни като българи, за да бъдем единни и непреклонни, когато сме си поставили общонационална цел. 
За родопчани дните на свободата настъпват 34 години след Освобождението на Родината, а дотогава Родопите остават в пределите на Османската империя. Когато се покланяме пред подвига на българския войник, винаги трябва да помним и още нещо, което често забравяме – победата е освободителна, но не по-малко важен е начинът, по който е постигната. Искам да напомня за онзи морал на българския войник, който в победния си устрем постигна защитата на населението на Родопите, без значение на неговия етнос и на религията, която изповядва", каза в тържественото си слово проф.Близнашки. Той допълни, че родопската епопея е освободителна за българската нация, но и високо морална победа на българския дух и пример, който трябва да ни вдъхновява, когато някои смятат, че в политически противоборства и погълнати от ежедневните си грижи сме загубили изконни свои ценности. „Убеден съм, скъпи сънародници, че това не е така и дълбоко вярвам, че толерантността и разбирателството са пътят към единението ни като народ и като горда европейска нация!", обяви премиерът. 
„Вие, родопчани, помните и знаете. Победата в Средните Родопи беше извоювана от двама български полковници и техните воини - полковник Владимир Серафимов и полковник Димитър Бошнаков. За да се стигне до победоносната битка на връх Кавгаджик огромна е заслугата и на местното население, което посреща българския войник като освободител и всеотдайно му помага в справедливото дело. Единството във волята и в усилията стои в основата на всяка победа. Нека се поучим отново и нека помним примера на родопчани и техния непримирим стремеж към свобода и несломима привързаност към българщината. Нека сведем глави пред героичния подвиг в името на единна България, пред твърдостта и себеотрицанието на гордите родопчани! Дълбок поклон пред светостта на делото им", каза в края на тържественото си слово проф. Близнашки и честити празника на родопчани.
След това небето над Смолян се озари от тържествената заря.
Официални гости на празниците бяха още депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова, областният управител Димитър Кръстанов, председателят на Общинския съвет Филип Топов, архимандрит Висарион, общински съветници, общинското ръководство, командирът на 101 Алпийски батальон подп. Димитър Кацаров и др.
24smolian.com 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I