Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. Преди 102 години, на този връх 21-ви Средногорски Пехотен полк, командван от легендарния полк. Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Докторът по военна история подп. Петър Ненков произнесе прочувствено слово за освободителната за Родопите Балканска война и представи интересни факти от живота на легендарния полковник, който е казал: „След мен, юнаци..." и е тръгнал в боя.
Подп. Ненков припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец, потомък на Левски по майчина линия. „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител". С тези думи великият българин остава в сърцата на родопчани. Храбростта и себеотрицанието на средногорци, изумили турските батальони и ги обърнали в панически бяг. 96 юначни българи са намерили смъртта си по време на епичните битки на връх Кавгаджик, преименуван по-късно по името на полка на връх Средногорец. В боя се включило и местното население. С тяхната кръв е напоена земята на върха. „Паметникът на Родопската Шипка е съхранил костите на загиналите герои. Саможертвата на войните превърнаха връх Кавгаджик във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост. Паметната победа на 21 Средногорски полк е записана със златни букви в пантеона на българското безсмъртие", посочи още в словото си подп. Ненков. Доста години след победата, когато полк.Серафимов е на 72 години, от военното министерство гузни, че не са го произвели в генералски чин решават да го наградят с орден за храброст и генералски пагони. Комисия отива при него при честванията на връх Средногорец. Великият пълководец им отговаря: „ Когато бях на върха на славата и бях освободител на Централните Родопи , вие ме забравихте. Нека си остана полковник какъвто ме познават и обичат хората в Родопите, а не като много генерали в София, за които никой не е чувал и не помни", разказа подп. Ненков. Той допълни, че полк.Серафимов ще остане в паметта на родопчани като един от най-доблестните офицери, които е раждала майка България. „След като има толкова млади хора на този паметник означава, че подвигът на средногорци е жив", посочи още подп.Ненков.
С падане на колене беше отдадена почит към героите. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи архимандрит Висарион в съслужение  със смолянски и карловски свещеници.
За да се поклонят пред подвига на героите дойдоха депутатът Петър Кадиев,  зам.-вътрешният министър Кирил Хаджихристев, областният управител Димитър Кръстанов, кметът на Смолян Николай Мелемов и общинското ръководство, общински  съветници, шефове на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици. Венци бяха поднесени от името на евродепутатът Владимир Уручев, депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова.
Всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред паметника-костница в знак на признателност.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I