902-ма пък се заселиха в областта за година

2 666 души са напуснали област Смолян в рамките на година, като 870 от тях са стегнали куфарите за чужбина. Една от най-примамливите дестинации за родопските гурбетчии пък е Италия, като към Апенините са поели най-голям брой нашенци в търсене на препитание.
Това сочат официалните данни на статистиката за региона през изминалата година. В резултат на отрицателния механичен прираст пък, населението на областта намалява с 1 764 души, или с 15.0 на хиляда.
След Италия, изселилите се в чужбина избират най-вече Испания, Германия и едва на последно място Гърция. Най-голям брой от напускащите региона са във възрастовите граници на под 20 и до 39-годишна възраст. Най-малко смолянчани над 59 години пък се решават да напуснат родните си места.
Нашенци търсят препитание и в други области на страната. През изминалата година 566 души са се преселили да живеят в съседната област Пловдив.
Заселените в региона са 902. 845 от тях идват от населените места в страната и 57 от чужбина. Родопите се оказват притегателно място за живеене на най-голям процент руснаци, следвани от граждани на Гърция, Испания, Великобритания и Турция.
Според данните на статистиката през 2013 г. всички общини на област Смолян имат отрицателен механичен прираст, като с най-голямо намаление на населението са общините Баните (-30.0‰), Неделино (-22.9‰) и Девин (-17.8‰), а с най-малко - Мадан (-8.0‰), Чепеларе (-12.8‰) и Смолян (-13.0‰).
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I