Местата на 100 бъдещи пенсионери предстои да бъдат поети от едва 47 млади хора, които тепърва ще влязат на трудовата борса. Това показват тревожните данни на Института за пазарна икономика (ИПИ) на база анализа на показателите за развитие в област Смолян. В региона е отчетена най-високата икономическа активност на населението през 2015г. – 77,2%. На фона на продължаващия ръст на заетостта, която вече надхвърля средните за страната 62,9%, именно високата активност е причината за големия относителен дял на безработните лица, смятат от ИПИ.
Благодарение на разкриването на нови работни места през 2015 г. коефициентът на безработица се понижава за втора поредна година. Въпреки това остава относително висок – 17,2%, което е петата най-висока стойност в страната. Негативното демографско развитие оказва влияние върху коефициента на демографско заместване, който е най-ниският в страната – 46,8% за м.г. при 63,5% на национално ниво. „Това означава, че на всеки 100 лица на възраст между 60 и 64 години, които напускат работната сила, се падат близо 47 лица на възраст 15–19 години, на които предстои да влязат в нея. Образователният профил на работната сила също е неблагоприятен. През 2015 г. с висше образование са 21,7% от лицата на възраст 25–64 години при 27,5% на национално ниво, а с основно или по-ниско – 21,8% при 18,1% за страната", посочват от Института за пазарна икономика.
Смолян се характеризира с близко до страната съотношение между лицата на възраст 65 и повече години и тези на възраст 15–64 години (31,7%). Съотношението между възрастното население и лицата до 14-годишна възраст включително достига 186,7% при средно ниво за страната от 146,4%. Бързото нарастване на втория коефициент на възрастова зависимост през последните години е следствие от ниската раждаемост в областта и влошаващия се естествен прираст на населението (–8,2‰ през 2015  г. при –6,2‰ на национално ниво). През последните четири години пък, Смолян е областта с най-неблагоприятен механичен прираст на населението. Регионът трайно се превръща в „донор" на работна ръка за големите градове и чужбина, анализират още от ИПИ.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

3 comments so far,Add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I