Българската агенция по безопасност на храните констатира огнище на Нюкясълска болест по птиците в Рудозем. Информацията бе потвърдена и от кмета на общината Румен Пехливанов. „Да, има такъв проблем и той е сериозен. От два дни ветеринарните власти унищожават заразените и контактните птици, като започва и ваксинация. Засега проблемът е на територията на самия град Рудозем, но се наблюдава периметър от 10 км. Доколкото разбрах, тази болест е много опасна, тъй като се предава и по хората", добави Пехливанов.
За проблема потвърди и д-р Сава Бозуков - директор на Областна дирекция по безопасност на храните в Смолян. „Констатирани са четири огнища в Рудозем, като са унищожени вече 138 птици и всички яйца. Всичко е обеззаразено. На този етап няма засечени други огнища. Очакваме ваксините и започваме ваксинацията. Надявам се ситуацията да бъде овладяна", коментира д-р Бозуков. Според него, наистина може да има проблеми и за хората, тъй като при допир до заразена птица се получават възпаления на очите. Предполага се, че заразата е дошла от диви птици, тъй като в района е имало доста гълъби, а собствениците не са спазвали забраната да не допускат на открито своите кокошки.
Нюкясълска болест е остро силно контагиозно вирусно заболяване по птиците със септицемично-токсичен характер по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко пуйките, фазаните и токачките. Протича като епизоотия в акутна или субакутна клинична проява. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. При човека предизвиква леки инапарентни инфекции, поради което заболяването се приема и за зооноза.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I