Фермери се отказват да гледат щрауси в Родопите. Причините са липсата на субсидии и пазар.
„Понеже политиката на държавата е такава, че субсидия за тези птици няма, минахме на родопска крава. От 150 щрауса навремето, останаха само три и тях ги държим за атракция на хората, тук да могат да идват и да ги виждат". Това разказва с тъга Димитър Чаталбашев, който е  първият щраусовъд в Южна България. Започва да отглежда птиците преди 20 години като нов, атрактивен вид. Допълнителен проблем е и липсата на пазар за месото
„Нашата цел навремето беше да продаваме малки пилета, но вече няма търсене и прекратихме люпенето", разказва Чаталбашев.
Мъжът с болка споделя, че Румъния е много напреднала в този сектор, защото има субсидии за щраусово семейство. Румънците изкупили щраусите от Северна България на десет пъти по-висока цена, като в момента са достигнали 100  хилядна партида от щрауси, със собствена кланица и собствен фуражен завод. В България има чудесни условия за отглеждане на щрауси, но е нужна целенасочена държавна политика за този сектор, категоричен е фермерът. В противен случай огромните птици ще останат само атракция за туристите
Мъжът посочва, че след еуфорията преди години, интересът към щраусовите яйца е по-слаб. „Хората продължават да търсят, но понеже цената е 50 лв. рядко отделят пари за тях. За Великден се харчат", добави Чаталбашев.
Щраусовите яйца имат неповторими хранителни качества. От едно яйце могат да се направят 10 омлета, а холестеролът е почти нулев. Яйцето запазва своите качества в хладилник цели 6 месеца, а месото е екзотичен деликатес.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I