Рудозем разполага с минерална вода. Това показват резултатите от тестовете след извършения сондаж в родопския град, съобщиха от пресцентъра на Общината, цитирайки кмета Румен Пехливанов. Общината пък започва да търси активно финансиране за експлоатационен сондаж. Според кмета, минералната вода ще спомогне за множество инвестиции за балнеологичен здравен и СПА туризъм.
„Направени са пълни изследвания на водата, сред които микробиологически, химически, физически и радиологични, показващи устойчив дебит, приблизително около 4 литра в секунда, както и липса на замърсявания и тежки метали. Алфа и гама лъченията са под минимално допустимите норми, затова хората могат да бъдат спокойни. Водата е с богато съдържание на полезни химични елемети, които имат важно значение за балнеологията. В нея има наличие на висока концентрация силициева киселина, както и на калий и магнезий, водещи до положителни химични реакции в организма, благоприятстващи състоянието на мускулатурата, кръвоносната система, нервната система, сърдечно-съдовата система и т.н. Базирайки се на направените изследвания, можем да заключим, че имаме изключително качествена минерална вода, която е чудесна както за балнеологични процедури, така и за пиене. Малко са водите в България, които имат сходни качества. Изследвали сме над 40 показатели и всички те са чудесни. Фосфорът е в рамките, pH-то е неутрално, съдържанието на полезните минерални елементи е високо. Очакваната средна температура при бъдещ експлоатационен сондаж е между 22 и 26 градуса, тъй че по-хубаво от това нямаше накъде", заяви Пехливанов.
„Важно е да отбележим, че започваме процедури по регистрация на находището, след които предстоят още редица проучвания, целящи разкриване на балнеологичните качества на водата, както и придобиване на сертификат, обосноваващ заболяванията, които тя би могла да лекува", посочи кметът. По думите му процедурите отнемат около година-две, но от ръководството на общината ще се опитат да съкратят срока максимално. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I