47 квадратни метра полезна жилищна площ се пада на човек в Смолянско, като тя е най-голяма в общините Баните и Чепеларе-съответно 72.9 и 66 кв. м. Това сочат данните на Националната статистика за региона.
Според статистиците, към края на м.г. жилищният фонд в област Смолян се състои от 36 120 сгради или със 17 повече в сравнение с предходната година. Жилищата в тях са 65 988. Стоманобетонните и панелните сгради са 1 797 с 9 221 жилища в тях, тухлените сгради-17 669 с 34 334 жилища, а 22 433 жилища се намират в 16 654 сгради с друга конструкция.
Най-голям е относителният дял на жилищните сгради, построени в периода 1946 - 1960 г. - 22.9%, а най-нисък след 2011 г. – едва 0.4%
Почти 2/3 от домовете на смолянчани са с две и три стаи - 62.9% от всички жилища в областта, следвани от жилищата с четири стаи - 17.7%, а едностайните са 8.3%, с пет и повече стаи са 11.1%.
Осигуреността с жилища на 1 000 души от населението в областта е 603 при средно за страната 555. Най-много жилища на 1 000 души от населението са регистрирани в общините Баните - 978 и Чепеларе - 855, а най-малко в общините Доспат - 368 и Борино – 449.
Жилищата в областта се обитават средно от 1.7 лица, като при тези в градовете показателят е 1.9 лица, а в селата 1.5. Най-висок среден брой лица на едно жилище е регистриран в община Доспат - 2.7 и Борино - 2.2, a най-малък - в Баните и Чепеларе - съответно 1 и 1.2.
 
Имоти има, хора няма

Данните на официалната статистика сочат, че имоти има, но хора няма. Вечер, ако се разходите из Смолян ще видите, че цели блокове не светят, защото обитателите им са напуснали града или страната. „В блок от 6 етажа, с по три апартамента на етаж, сме останали четири баби в цялата сграда. Няма един мъж, който да ни оправи кранчетата на чешмите или да отиде до магазина вместо нас", споделя 80-годишна вдовица, чиито деца от 20 години са в чужбина. Тъжна гледка е наистина, когато гледаш блокове в центъра на града, където преди години е гъмжало от хора, а сега са празни.

Цените обаче вървят нагоре

В същото време жилищата за продажба вървят доста скъпо. Пълно е с обяви и по интернет, и по спирките и стълбовете за продажба на апартаменти. Жилище на новия център, от 75 кв. м, се продава за 33 766 евро, като собствениците уточняват, че е ремонтиран и обзаведен с изба и гараж. В същия район жилище от 53 кв. м се търгува за 17 000 евро. В кв."Каптажа" апартамент от 68 кв. м се предлага за 24 990 евро. В ж.к. „Невястата" квадратният метър държи цена от 392 евро. Хотел в Чепеларе се продава за 200 000 евро. Хората масово продават, но клиенти пък все по-трудно се намират, коментират от агенциите за продажби на имоти. Предимно се търсят по-малки жилища, но пък няма предлагане за тях.
Жилища трудно се продават, но има търсене на апартаменти под наем. Предлагането обаче е малко. Според квадратурата наемите вървят от 100 до 400 лв. Отново много трудно се намират боксониери или гарсониери под наем, предлагат се по-големи жилища – двустайни или тристайни. „От месеци търся под наем жилище и не мога да намеря подходящо. Или е много голямо или е много е скъпо", коментира младо момиче, което работи в Смолян. Интересно защо хората не предлагат апартаментите си под наем като ги няма?  
 
Никакъв интерес за ново строителство

След големия бум на покупки на земи и  строителство на туристически комплекси от 2005 до 2009 г., последва сериозен спад на инвеститори заради финансовата криза. В Смолян го няма онзи бум на строителството през посочения период. В района на Пампорово и Стойките останаха недовършени сгради, които напомнят за онова време, когато се купуваха земи и се строяха хотели и блокове. За сметка на това бизнесмени от бранша проявяват интерес към недовършени и недостроени комплекси. В момента в Дълбокото дере в Смолян се довършва такава сграда, която ще се използва за офиси и апартаменти. Емблематичният хотел „Смолян" на новия център също ще се преобразява. Идеята на инвеститорите е да го направят луксозен хотел с пет звезди.
Много блокове пък бяха санирани и придобиха съвсем нов облик. За сметка на това  продажбите на жилища държат висока цена, както и наемите. И докато хората напускат региона, за да търсят препитание в чужбина, жилищната площ на човек ще се увеличава още повече.    
Николай Михайлов   
24smolian.com     
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I