Институциите в Смолян обсъдиха създаването на механизъм за съвместна работа по обхващане и задържане в образователната система. Заседанието бе ръководено от зам.-областния управител Андриян Петров. В него участваха Мария Семерджиева от МОН, Никола Запрянов – началник на РУО-Смолян, старши комисар Николай Димов – директор на РД МВР-Смолян, директорите на Районните управления на МВР от региона, кметове и представители на общини, директори и представители на училища и детски градини в региона, представители на свързани институции и ведомства.
Този механизъм цели да подобри междуинституционалното взаимодействие и да се определят функциите и задълженията на всички отговорни страни. Създаването му е необходимост, защото по официални статистически данни на НСИ, през учебната 2015/2016 година 21 170 ученици са напуснали образователната система. Основните причини за това негативно явление са свързани, както със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето и жилищната среда, етнокултурни фактори, така и с проблеми в образователната система.
Петров запозна участниците в заседанието със сроковете за изпълнение на определените дейности на екипите за обхват, фиксирани в Решението на МС. Той наблегна върху важността на въпроса и призова институциите да бъдат отговорни. Заместник-областният управител подчерта, че е необходимо всички да се обединят, защото ако не бъдат решени проблемите в образованието, културата и здравеопазването, няма как да бъдат спрени негативните демографски тенденции, свързани с обезлюдяването на региона, а и на България, като цяло.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I