Стопани от Родопите са принудени да теглят заеми, за да засадят площите с картофи. В голямата си част те обаче не успяват да ги обслужват и това в крайна сметка ги обрича на фалит. Евтиният внос, предимно от Полша, пък от години води отрасъла към икономическа бездна. Все повече намаляват желаещите да се занимават с традиционната култура.
Към безлихвени кредити се ориентират средни стопани. Най-често те се обръщат за финансова помощ от Взаимоспомагателни земеделски кредитни асоциации. При заем от 5000 лева, лихвата в рамките на година е 12%. Главницата трябва да се погаси за 12 месеца. Кредитите се отпускат с „икономическа обосновка", включваща площите, производствените разходи и планираните приходи от реализация. Парите са нужни на стопаните за наемане на земя, закупуване на семена, торове, обработка на почвата и т.н.
Доста често обаче очакваните приходи са далеч под планирания минимум, въпреки заложените и изпълнени добри добиви от декар, които обикновено са от най-малко 200 килограма.
Икономически неизгодната позиция на родопските стопани на родните пазари все повече предопределя крах на картофопроизводството, коментират агроексперти.
Стотици тонове картофи залежават в Смолянско, а пазар няма е ситуацията към момента, като тя е сходна в последните десетина години.
Реализираната продукция е на около 50%, като хората са били принуждавани да продават на безценица, а не да търсят реален пазар за продукцията си. Картофите за консумация са били търгувани на 50-70 ст и под лев за семе.
„Всичко това е заради липсата на пазар и държавна политика. Вносната продукция ни подбива сериозно цените и обрича много хора от бранша на загуби. Ние сме инвестирали, влагали труд и средства, а накрая няма къде да си реализираме продукцията", коментира един от големите картофопроизводители в смолянското село Момчиловци Григор Шукеров. Той е категоричен, че масово хората се отказват от културата.
„На този етап лично моята продукция е реализирана наполовина, ако не се намери пазар ще трябва да изхвърляме картофи, няма как да се запазят, а и срокът на семената изтича", добавя Шукеров. По груби сметки, само в Момчиловци залежават около 200 тона картофи, като има и доста нереализирана продукция и в Ардинското корито.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I