122 лица на отчет в Детска педагогическа стая, ръст от 35 процента

71 деца са извършили престъпление в рамките на миналата година в Смолянско. 53 непълнолетни пък живеят в криминогенна среда. Това сочат данните на националната статистика за региона.
През 2017 г. в област Смолян на отчет в детските педагогически стаи (ДПС) са водени 122 малолетни и непълнолетни за извършени от тях противообществени прояви и престъпления като броят им в сравнение с предходната година се увеличава с 35.6%.
Малолетните и непълнолетните, преминали през ДПС за извършени противообществени прояви, са 166. Момичетата са 48, а момчетата – 118.
71 малолетни и непълнолетни лица са извършили престъпления в рамките на година. Най-разпространеното е кражбата на имущество. Извършителите на кражби са 27 деца, или 38.0% от всички лица, водени на отчет в ДПС за извършени престъпления. Най-висок е делът на малолетните и непълнолетните лица, извършители на кражби от домовете - 44.4%. 17 деца под 17-годишна възраст са извършили криминално деяние, свързано с наркотици. Петима непълнолетни са регистрирани за унищожаване и повреждане на имущество.
30 деца са пострадали от престъпления в област Смолян през 2017 година, посочват от статистиката. Най-голям е делът на потърпевшите от кражби на имущество – 80%.
През 2017 г. местните комисии в област Смолян са образували 81 възпитателни дела, 47 от които – по предложение на органите на прокуратурата. Решени са 79, или 97.5% от образуваните. Местните комисии са наложили 122 възпитателни мерки на 90 деца за извършените от тях 93 общественоопасни деяния.
През 2017 г. на територията на област Смолян са функционирали 8 консултативни кабинети и други помощни органи към местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, като в тях са консултирани 105 деца. Организирани са 17 тематични кампании за превенция, в които са обхванати 1 142 лица. С 24 деца, живеещи в криминогенна или конфликтна среда, е осъществявана превантивна възпитателна дейност, а обществените възпитатели са работили с 230 деца.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I