Божествената св. Литургия в църквата „Св. св. Константин и Елена" в с. Момчиловци по повод храмовия празник на 21 май бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него съслужиха енорийският свещеник Николай Рангелов, секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя" в Райково и отец Иван Марински от храм „Св. Висарион Смоленски" в Смолян. Гост за празника и в служението бе ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия. Той пристигна заедно с два автобуса богомолци от Асеновград  -  от църквата „Св. Николай Чудотворец" и от Клуба на пенсионерите. Бяха дошли гости и от Пловдив.
Празничната св. Литургия в памет и за прослава на светите равноапостолни  цар Константин и майка му царица Елена красиво се огласяше от църковния хор при храм „Св. Теодор Стратилат" в Райково с диригент Златка Маргаритова. Помощник в служението бе иподякон Илия Михайлов.
Храмовият ден в с. Момчиловци се яви благодатен духовен завършек на Празника на селото, който започна още в събота. Постоянно прииждаха миряни в църквата да си запалят свещи и да се помолят, да оставят хляб и почерпки за здраве, които след молитви бяха осветени от отец  Николай Рангелов.
Слово за патроните на църквата светите верни Христови последователи Константин и Елена произнесе иконом Запрян Шиков, в което припомни важни факти от живота и делото им за утвърждаване на християнството по целия свят. Цар Константин Велики /274-337/, царувал в Рим и Византия –Цариград, дал свобода на християните, гонени и убивани до негово време, да изповядват вярата си и с трепет да следват заветите на Христос. Той свикал Първия вселенски събор в 325 г. против арианството. Нему се явил сам Господ, за да му каже: „С това ще победиш!", показвайки му кръст в небето, посочи иконом Запрян Шиков. Майка му, царица Елена, живяла благочестиво, е известна с това, че открила Кръста Господен на Голгота, разрушила езическите храмове и построила нови, християнски. Нека по техните молитви, призова иконом Запрян, Бог да ни осени, да укрепява тази празнуваща църква, това хубаво село Момчиловци и цялата Родопа планина.
Архимандрит Висарион благослови всички,  дошли в храма за празника.  На именниците пожела здраве,  мир и благоденствие. Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай за Божия милост над всички. Нека Божията любов и общението със Светия Дух ни пазят винаги!
Всички бяха поканени на благословен обяд.
Росица Примовска



Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I