Селските дестинации и къщи за гости в Родопите стават все по-голям хит сред туристите и през летните месеци дори са предпочитани пред луксозни хотели в региона. Това отчитат хора в бранша.
Ръст на туристите и през летния туристически сезон се очаква в Смолянско, според Пантелей Мемцов - председател на Регионалната туристическа асоциация „Родопи”. Прогнозите му са на база на ранните записвания и заетостта на хотелите в областта около Великден и Гергьовден.
Хотелиерите в региона отчитат добри резултати и ръст на туристи през зимата, което също се счита за показател в подкрепа на оптимистичните прогнози за сезон Лято 2018. Предимно български ваканционни групи се очертава да бъдат клиентите на хотелите и местата за настаняване в областта през летните месеци, а преобладаваща част от чуждестранните летовници са основно индивидуални туристи, пътуващи без туроператорски услуги. Маршрути за пешеходен, вело, селски, еко, спелеоложки, СПА-туризъм и тийм билдинги включва палитрата от туристически услуги в областта през горещия отпускарски сезон.
На вело и пешеходния туризъм залагат ски центровете в Пампорово и Чепеларе  през летния период. Сезонът в Пампорово-Мечи чал ще бъде открит официално на 15-16 юни, от тогава тръгват и лифтовете в двете зони. Общата марка на обединения планински курорт за втора поредна зима донесе ръст на туристи и успешен ски сезон, коментират от „Пампорово” АД. Около 7-8% е ръстът през зимния сезон за Пампорово-Мечи чал, като увеличението се дължи на активизиране на почти всички традиционни за курорта пазари. И през зима 2017-18 г. българският турист остава водещ клиент за ски курорта. Почти двойно увеличение се отчита по отношение на ирландските ваканционни групи, както и разгръщане на съседни пазари - македонски, румънски, гръцки и турски. Балканските туристи остават със силно присъствие през ски сезона, като се наблюдава ръст и на руските и молдовски клиенти. Резервациите и ранните записвания дават индикации за добър летен сезон в планинския регион според Пантелей Мемцов. Възможностите за селски туризъм в зоната Арда - Могилица - Смилян, както и в района на чепеларските села Орехово, Малево, Забърдо, привличат основно български летовници. Сред новите атракции през това лято се очаква да бъде реконструираният средновековен Кемеров мост край с. Борино. Селските дестинации се оказаха почти най-предпочитани в празничните дни около Великден и Гергьовден. Все повече индивидуални туристи от европейски държави се появяват през лятото в областта, допълва Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на туристически район Родопи.
Освен български туристи, в Златоград през летния период пристигат гръцки, датски, полски групи, според данни на Етнографския ареален комплекс. Граничният град разчита през летния сезон на комбинацията от планински и морски туризъм, продължавайки туровете до плажовете на Северна Гърция. По крайбрежието вече има хотели, наети от български предприемачи, така че туристическата услуга се разширява отвъд ГКПП-Златоград.
Община Баните остава почти целогодишен център за СПА и балнео туризъм. През това лято се очаква да продължи тенденцията на ръст на туристи, посочи кметът на общината Милен Белчев.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

1 comments so far,Add yours

  1. Глупости пълни,в тия къщи за гости има хора 1 месец в годината, измислени статистики са това, убиха безвъзвратно българското село!!!!!

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I