Светът се обърка, жените станаха като мъже, а мъжете като жени. Този извод може да чуете от възрастни дами, които седнали с приятелки на някаква пейка коментират днешната жена. Да, традициите съвсем не са онова, което бяха. И родопчанки не правят изключение от тази тенденция. Вече  е нормално жената да живее сама, да отглежда детето или децата си, да работи и да не иска да чуе за съпруг, особено ако е имала несполучлив брак.
„Може да е трудно, но ми е спокойно, нямам дразнител.

Бившият ми мъж беше много мързелив и ми беше като третото дете вкъщи.

Писна ми и го оставих", сподели 36-годишна жена.
„Няма да сключвам брак, ще си живеем така с моя приятел, ако имаме дете ще го признае и толкова. Никъде не пише в акта за раждане на детето, че е извънбрачно. А така няма да имаме претенции за имущество. Ако не се разбираме се разделяме и толкова, без разводи, без драми", коментира 25-годишна жена.
„Не мисля за брак, ще завърша висшето си образование, после ще работя, ще си поживея и чак тогава ще мисля за деца и евентуално съпруг или съжителстващ", казва по темата 20-годишно момиче.

Все повече намалява броят на младите майки в Смолянско.

Родопчанката се решава на дете средно на възраст от 29 и половина години. Повечето деца се раждат от  майки над 35 години.
„Отмина времето на баба ми, когато жената е стояла зад печката, с парцала в ръка и е раждала по 10 деца, времената са други. Жените заемат всякакви позиции, доказани професионалисти и отговорни са, защото се грижат и за семейството си. Пак ние жените намираме време да работим, да напазаруваме, да закараме детето на танци, да се приберем, да сготвим, да напишем домашните и какво ли още не. И при цялата тази отговорност  така нареченият съпруг казва, че е много изморен, сяда на дивана, пуска телевизора и чака да му сервираш салата и да му сипеш ракия. За какво ми е?", споделя 42-годишна жена, която е на път да иска развод.
Жените са независими и свободни, реализират се успешно градят кариера, справят се с предизвикателствата на ежедневието и битовите проблеми, както и грижите за децата. 
Днес основен проблем, е че жената трябва да избира-да реализира кариера, или да създаде семейство.
Изучаването на една специалност, развитието в професионално отношение и издигането на работното място, изискват много време и усилия. Затова понякога става твърде късно да се създаде семейство и да се отглежда пълноценно детето.

Дори да има възможност, жената ражда само едно дете.

Защо ли? Защото това е един от начините да бъде майка и да се развива.  За съжаление малко са случаите, в които една жена е истински щастлива от постиженията си в професионален план. Повечето съвременни жени не осъзнават колко безсмислен може да бъде техният живот без деца.
Все пак хората са създадени, за да дават живот и това е въпросът, върху който всеки човек трябва да се замисли.
Николай Михайлов

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I