Днес, 27 август, е обявен за Ден на национален траур заради тежката автобусна катастрофа в Искърското дефиле, в събота, при която загинаха 16 души, а 21 бяха ранени. Сред загиналите е и 13-годишно дете. Тогава автобус с хора, прибиращи се от екскурзия, излезе от пътя и падна от 20 метра височина.
Някои от ранените продължават да са в тежко състояние, като са настанени в няколко болници в София. 3-ма от пострадалите са с опасност за живота. Повечето от загиналите са от софийското село Световрачане, сред тях е и момче на 13 години.
Продължава разследването на катастрофата. Според данните от тахографа шофьорът се е движил с умерена скорост - 40-50 км/ч. Пробата за алкохол на водача също е отрицателна. Местни жители твърдят, че въпросният участък от пътя е рисков.
До този момент разследващите не са установили точната причина за трагичния инцидент. Основните направления, по които се работи, са три – действията на водача, изправността на автобуса, както и техническото състояние на пътния участък.
Днес трябва да стане ясно дали ще има конкретни обвинения за трагедията край Своге.
Разследването се води от Националната следствена служба. Решението на държавното обвинение се чака в ранния следобед и до голяма степен то е свързано с назначените технически експертизи, съобщава Нова ТВ.
Една от тях е на състоянието на пътя. Фирмата, извършила ремонта на пътния участък в Искърското дефиле, пусна съобщение до медиите в неделя вечерта, с което отрече да има вина за инцидента. Междувременно от отдела за разследване на аварии и тежки катастрофи в Националната следствена са установили, че пътната обстановка има скрити дефекти, които зад волана не биха могли да бъдат възприети от водача.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I