Едни от най-добрите ни състезатели от близкото минало по вдигане на тежести, треньори, ръководители , съотборници и приятели на Величко Чолаков пристигнаха днес в Смолян, за да присъстват на първия турнир по щанги в памет на родопския тежкоатлет, който ни напусна внезапно преди година. Между тях бяха Георги Марков – световен, европейски и олимпийски шампион, Стефан Георгиев – световен и европейски шампион, треньорът на националния отбор  по вдигане на тежести Иван Иванов, Златан Ванев – световен и европейски шампион, двукратният олимпийски медалист и ръководител в родните щанги Нораир Нурикян, президентът на федерацията Неделчо Колев и др.
Всички със сълзи на очи си спомниха за големия Величко Чолаков, който прослави Смолян и страната ни по света, спечелвайки редица медали от световни и европейски първенства, както и бронзов медал от Олимпиадата в Атина през 2004 г.
Паметният турнир, който е за деца до 13 – годишна възраст и кадети до15 години, започна с едноминутно мълчание в памет на единствения българин олимпийски медалист при супер тежките щангисти до този момент в родната история на щангите, Величко Чолаков. След това, надпреварите бяха открити официално от кмета на община Смолян Николай Мелемов, под чиято егида се проведоха.
"Имаме амбицията да направим ежегоден турнир, защото за всички млади хора е много важно да следват неговия пример, да знаят неговия път. И спортът, освен шампиони, възпитава преди всичко човешки качества, на които всеки трябва да се учи", каза в приветствието си Мелемов.
„Да преодолеем по някакъв начин голямата мъка като създадем този турнир, на който поканихме най-малките деца, за да знаят кой е Величко Чолаков, за да им остане в съзнанието и да се стремят да бъдат такива, какъвто е бил той", коментира със сълзи на очи личният треньор на Величко, Костадин Грозданов.
Треньорът, създал няколко поколения национални състезатели в Смолян, благодари на Община Смолян за помощта, съдействието и подсигурените условия за провеждане на демонстративния турнир.
Много добра оценка за организацията на надпреварите даде и Нораир Нурикян.
„Това е нещо много хубаво, аз съм изненадан, че участват толкова много деца. Браво на организаторите, браво на всички , които участват. Той заслужава", коментира двукратният олимпийски шампион.
Отборите, които участваха в паметните надпревари, които тази година нямаха състезателен характер, бяха „Георги Марков" – Бургас, „Бяла мечка" – Хасково, „Родопа" – Смолян, „Тежкоатлетически спортен клуб"-Русе, „Асеновец" – Асеновград, „Титан" – Варна и „Самсон" – Сопот. Всички участници получиха почетни плакати от организаторите и домакини на турнира за участието си в състезанието.
В залата бяха още председателят на Общински съвет – Смолян инж. Данчо Киряков, президентът на клуба домакин Тодор Петров, треньорът на „Родопа" и съотборничка в националния тим на Величко Милка Манева. Между съдиите бе и бившата смолянска състезателка по вдигане на тежести Елена Маджарова, спортни деятели и общественици на Смолян. Там бе и семейството на Чолаков.
Преди надпреварите, които стартираха в Спортна зала „Величко Чолаков", съотборници, приятели и съграждани посетиха гроба на Величко Чолаков, където неговите близки са издигнали голяма паметна плоча, като в непосредствена близост до него със съдействието на общината са направили беседка с чешма в негова памет.
Величко Чолаков  напусна този свят на 20 август 2017 г. на 35-годишна възраст, като новината за неговата кончина попари не само Родопите, но и световния елит на щангите.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I