Чужденци, собственици на имоти в Пампорово, Чепеларе и Смолян дължат милиони левове неплатени данъци  и такси. Проблемът е от няколко години, а общинските администрации в Смолян и Чепеларе се обръщат към съдебни изпълнители, за да събират вземанията си.
Над  3 100  000 лв. са просрочените задължения за данък сгради, такса смет и туристически данък само на територията на община Смолян. От тях близо 250 000 лв. са  на хотели и собственици на имоти в Пампорово, най-вече на чужденци.
Връзката със собствениците на въпросните имоти е доста трудна.
„Оказа се, че една част от чужденците имат фирми, регистрирани в България на тяхно име, когато са закупували този имот. Частните съдебни изпълнители просто издириха и самите фирми, и самите собственици на фирмите", каза Венера Аръчкова, зам.-кмет на Община Смолян.
В Община Чепеларе неплатените данъци от хотели, физически и юридически лица, са на стойност 3 200  000 лв. По-голямата част са задължения на хотели в Пампорово. Много от тях погасяват поетапно задълженията си, а другите отиват на съдия изпълнител. От администрацията в Чепеларе са констатирали, че при получаване на запорни съобщения и призовки длъжниците много бързо намират суми.
„За съжаление тези, които дължат огромни суми, имат ипотека в банките и когато се предяви от нас искане чрез съдебните изпълнители, се оказва, че банката е предявила претенция към ипотеката", коментира кметът на община Чепеларе Славка Чакърова.
Обясненията на длъжниците от чужбина са предимно, че не са знаели в какъв размер са им задълженията и общо взето не знаят как да си го платят, тъй като не могат да се ориентират в интернет страниците на общините, които не са преведени на английски език. Частните съдебни изпълнители често се сблъскват и с недоверие от страна на чужденците, че представляват общините.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I