Изключително благороден жест направиха жителите на девинското село Гьоврен, които показаха колко огромна е родопската душа, която прекосява дори континенти.
Гьовренци събраха пари за направата на чешма в един от най-бедните региони на Камерун, където питейната вода е огромен проблем. Инициативата е на Джамийското настоятелство в селото. Всеки желаещ е дарил средства, като те са били изпратени преди два месеца в страната, която се намира в Централна Африка и чешмата вече е факт. От нея ще пият чиста вода 1300 души.
„Всеки, който имаше желание и възможност дари средства за благотворителната кауза, като парите се събираха в джамията", коментира кметът на селото Шукри Саидов.
Идеята възникнала, след като няколко жители на селото, които в момента не живеят там, са споделили, че има подобни кампании.
„Всичко започна след разговор с жител на нашето село, който е имам от няколко години в Германия. Той спомена за подобно нещо, след което същото сподели и друг наш жител, който е преподавател по религия в Момчилград. Ние с радост приехме това предизвикателство и в продължение на 3-4 месеца събирахме парите", коментира Джамал Уруков – председател на Джамийското настоятелство в Гьоврен.
Събраните средства са били в размер на 7 070 лв., като те са дарения само от жителите на девинското село.
След като се разбрало за направата на чешмата в едно от най-бедните села в Камерун-Аркис, доста хора потърсили контакт с Джамийското настоятелство и поискали да дарят и те средства. „Най-вероятно ще има още подобни инициативи за страни от Африка. Доста хора ми се обаждат и изразяват готовност да дарят средства за подобни каузи", добави Уруков.


Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I