Празнична св. божествена Литургия в храм „Св. вмч. Неделя“ и празничен водосвет пред параклиса, посветен на св. великомъченик Мина, възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.
Дошлите на празника миряни ставаха видимо съпричастни на празничната църковна ритуалност, която е за почитане на обичания от народа великомъченик свети Мина във всички православни храмове у нас. По време на богослужението в храм „Св. вмч.Неделя“ в Райково бяха причастени подготвени от родителите си дечица и възрастни хора. Архимандрит Висарион освети петохлебия и различни почерпки, донесени за празника от много миряни.
Със специални  молитви  и песнопения  на  църковния  хор тримата духовници  се молиха за Божия благодат и милост, а архимандрит Висарион  призова: „Боже великославни, Който правиш безброй чудеса! Дойди сега, Владико, при рабите Си, които Ти се молят, и прати Твоя Свети Дух, та да освети тази вода; и дай на приемащите я твои раби премахване на страданията, прошка на греховете, изцеление от болки и освобождаване от всяко зло, очистване от всяка сквернота и прогонване на дяволското коварство“. Той призова и свети великомъченик Мина като първи помощник в беда да се застъпва пред  Бога за здраве и закрила на целия град, да има мирен живот във всеки дом, всички да живеят с вяра, надежда и любов.
Духовният празник завърши с песнопението „На многая лета“. Раздаден бе благословен курбан.
Росица Примовска
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I