Затворът става все по-осезаем. Мерки след мерки. Ако ситуацията със заразени и починали в България беше като в Германия, умът ми не побира какво още щяха да измислят. А там, в оня свят, мерките далеч не са такива. При нас се действа по сталинския метод-за човека и проблема.
Траурни физиономии от екрана четат цифри. Облечени с траурни облекла. Символика за близкия свършек.
Насаждане на паника, зомбиране и още… мерки. Скоро ще започнете да застрелвате хора по улиците?!
Пуснаха новината, че лекарствата на хининова основа били малка панацея срещу коронавируса и…. за час след здравния хабер единственият български илач на подобна основа изчезна от аптеките. Изкупен. Психиката при зомбиране на населението в режим на извънредно положение е най-неустойчива.
Сега си представете, ако вкупом хората с траурните физиономии заповтарят, че книгите подхранвали имунитета най-силно срещу всякакви зарази… Ееех! Трудно е обаче със здравомислещи зомбита, дори в режим на извънредно положение.
Паниката не е патент само на нашия народ.

Опашки за трева, „ракия по CNN

В Нидерландия периодично опразват магазините. Най-дълги опашки обаче се вият пред кофишоповете. Там, където продажбата на марихуана е свободна. Дори да умрат, но поне да са доволно надрусани.
Като мечтата на нашенеца. Ако ще се свършва всичко, поне да е след като свърши бутилката с ракия.
Такъв възторг предизвика „новината по CNN“ за българската ракия, която била килъра на коронавируса. Никой не повярва, но пък в хармония с традиционния черен хумор на нашенеца. Но вече с изпъчени гърди. Кой бе, ние ли, така сме имунизирани!
C2H5OH е кодирана в ДНК-то на нашенеца. А и други народи. За който не е разбрал, а едва ли има такива, това е формулата на алкохола. Заучава се лесно по химия с: Цапни 2, хакни 5, ОХ-а!
С други думи, въпрос на вкус. Манталитет, разбирания, ментални увреждания, сърцепоглъщане на възприятия, трепет и настройки относно народолечението.
Вирус и трактовка за илачите.

Рулата, рулата, мислете за г*зовете си!

Първо трябваше да се затворим по домовете си. После започна надпреварата в покупките. Съдейки по тях, вирусът трябваше да протича с мощно разстройство. Наблегна се на тоалетната хартия. Истинско доказателство, че всеки човек мисли изпървом за собствения си г*з, а тогава за останалото. Колко ли километри разгънати рула са се изкупили? Една мадама дори написа хронология на извънредното положение. В ден 300 и някой си щели да се родят първите бебета, заченати в карантината, а имената им-Вируслава, Карантиньо, Милде и Емека. Яко, много оригинално. Как завършва шеговитата история на извънредното положение? Ами да сте чели, не да бършете само „дивия“!

Маски няма, има „конспирация“

След като превърнахме домовете в складове на квартален магазин, внесохме повече продоволствие в килиите, дойде ред на друго.
Маските свършиха, цените им скочиха с 1000%, ама на кого му пука. Шалове, подръчни средства, клипчета в мрежата как се прави предпазка за лице-хит. Надминаха по гледане дори миксовете с ромски бисери.
„Сапунерката мия по няколко пъти. Дезинфекти няма, ама имам одеколон, парфюмчета. Нали, става. Дрехите сменяме, на два дни къпим“, обясняваше един пич в една махала в Родопите. Момче, обрисувано политкоректно с „маргинализирано лице от рискова група“.  Негов съкварталец пък директно заговаря за конспирация с „ама американците имат, нали“ и посочва с жестове как се поставя ваксина. Същевременно намига на камерата а ла „зная повече от вас“.

Стойте у дома, не напускайте града

Мерките нещо не оказаха ефект. Въпреки, че болните бяха стотина на 5-6 милиона население. И удари гонгът за-нямате право да напускате градовете.
Интересно как като едно семейство напусне личния затвор и отиде на двора в селската къща това ще промени нещо към по-зле? Вероятно въздухът по селата привлича и развъжда повече вируси? Сигурно. Щом казват траурните физиономии. Пък и смее ли човек да противоречи, като всичко друго извън тяхната уста, е насаждане на паника, фейк нюз и Бог знае още какво. Тяхната истина е единствената възможна.
Скоро ще започнат да гилотинират и медии. Дето не приказват същото като тях. Поне така се движи клиниката на заболяването.

А инак какъв смях в…

В същото време, народът се залива от смях. Всякакви снимки и колажи в социалните мрежи. Валя Балканска: Излел е Дельо хайдутин. Генералът: Днес няма да излиза.
Или пък друго. Мъж с куче: Отивам да го разходя! Униформеният: Кучето може, ти не!
Такива ми ти работи. В затвора има и бунтове в шеговит тон.

Народът в спор

Мненията се люшкат на различни полюси.
Диктатура, марш на алчната власт, битка за запазване на изчезващия народ.
Едни са недоволни от затвора. Цитират Бенджамин Франклин с: „Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност“. Демек-от мерак за едното ще загубиш и двете.
Други: Евала, браво, така трябва, генералът-президент!
Трети: Предпазват ни, защото като се знае каква е нашата здравна система, единственото спасение е тотална карантина. Ако тук вирусът обхване много хора наведнъж, крахът ще е пълен. Те го знаят, защото знаят, колко е крадено от болници и поликлиники. Затова налагат тези ограничения.
Четвърти: Да не сме ги крали ние тези пари, що спаха толкова време или те самите… крадяха?!
Пети: Установих! На турски коронавирус е „чалма бацил“!
Те такива работи и сред народа.

Вирус и кючеци

Говорим за вирус, все пак. Идва и заминава. Братята ни любими роми вече сътвориха кючек с това име. Евала! Това е един вид като информационна кампания, вместо трудно разбираеми брошури. Още помня последната за Птичия грип. В съответния „информационен“ кючек се пееше „Който яде птичи крак, той за мене е бунак“.
Респект! Кратко, точно и ясно.

Прогнози за…

Идва и заминава. Така се развива всеки един вирус. Ще отмине и това, приятели. Някои чертаят апокалиптични прогнози, други не. Времето ще покаже всичко. Кой крив и кой прав. Прогнозите са различни.
Но сега е време за паника. Всеки наволя може да се отдаде на всичките си фобии. Такова е времето. Реват траурните физиономии „Без паника“, но в същото време ще вадят армията по улиците. За няколко жертви на вируса. А ако я бяха извадили по улиците за стотиците трупове по пътищата годишно?!
Там паника няма, нито извънредно положение. Въпреки, че в България умират повече хора на пътя отколкото в Ирак и Афганистан взети заедно. А там се стреля и гърмят бомби, нали!

Наздраве!

Когато в нашата мила, изпосталяла Родина, в която целият розов просперитет се оказа пробит само от един вирус, се каже „Наздраве“ и… И хората се оглеждат за чаша. Кихането бе нищо особено, дори сигнал за разливане на ракия, а сега е страховито ехо от дезинфекцираните съвести на едни хора.
„Наздраве“ и духът укрепва, очите се разтварят, сърцата разтуптяват, усмивките стават широки, блесват мечтите и… Всеки може сам да довърши.
В България ракията е издигната в култ. Пресушаването на бутилките-в ритуал. И когато забранят мохабетите настава траур.
Такава любов към паралелната реалност, породена от алкохола, такава жажда, такъв стремеж да разсипеш мозъчните клетки с едно „Наздраве“. Сякаш здравето зависи единствено от степента на упоеност.
Вероятно. Кой иска проникновение за истината? Тя е много, много нелицеприятна. И всеки търси ваксина с формулата C2H5OH.
Осъдени души на дъното на бутилка ракия…
Жельо МИХОВ, 24smolian.com
На снимките:
-Защита навън
-Така вече не може
-Проверка на останалия алкохол


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I