За последните 24 часа има 36 нови доказани случая на COVID-19. От тях на болнично лечение са 16. С PCR са изследвани 1000 проби. 9 са активните области, 10 от случаите са в София.
Трима души са починали през изминалия ден. Двама в „Пирогов“ и един в Ямбол.
25 са излекуваните във вчерашния ден.
До днес 2 211 са потвърдените със зараза. 1550 са активните случаи - всички случаи без оздравелите и без починалите. Около 6% от заболелите са деца.
240 души от медицинския персонал са се заразили от коронавирус. Това представлява 15% от общата заболеваемост.
108 са починалите.
„Вече втори месец и половина лабораториите работят денонощно. Нашето общество и правителството полага грижи. Мога да ви кажа, че сме единствената държава в Европа, която дава данните на 24 часа“, заяви проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.
Националният оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса следи дали след лекуване пациентите продължават да отделят вируса.
Относно увеличението на случаите, проф. Кантарджиев отбеляза, че още в началото се е казало, че пикът ще е след април.
„Сега в момента от 10:100 000 има тенденция за намаляване на болестта.
Тъй като някои колеги казват, че не правим анализ, ще ви сведа няколко анализа. Имахме 120 000 карантини, може ли да си представите какъв ресурс на РЗИ, Гранична полиция, Полиция и Жандармерия е това. И ако не бяха тези мерки, щяхме да имаме ситуацията на някои други държави“, така членът на НОЩ  отговори на често задаваните въпроси доколко има наистина коронавирус у нас и доколко се овладява разпространението.
„Коронавирусната инфекция, ако няма контрол и мерки, е до 3. Един човек може да зарази трима. Повече от възможността за заразяване при грипа“, каза Кантаджиев относно т.нар. репродуктивно число.
„В момента у нас това число е около 1. В първите седмици на развитие на заболяването е било 1,7, в началото на май е станало 1,17, сега е около 1. Ако обърнем това число да е по-малко от 1, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия. При нас времето за удвояване е над месец“, каза Кантарджиев. Той подчерта, че мерките дават резултат, но все още е необходимо да се спазва дистанция, добра хигиена и да няма събиране на едно място.
Представителят на Националния оперативен щаб на няколко пъти посочи, че не приема критиките, че щабът плаши хората.
„По света ситуацията е следваната - Испания отново има покачване на случаите. САЩ остава най-пострадалата страна. Русия пък се нарежда на трето място. За Великобритания, която също има голям брой заболели, Кантарджиев вметна, че тя е доказателство, че трябва да се взимат навременни мерки, защото направиш ли го късно, резултатът е ясен. В Италия има известна стабилност към момента. Много обаче са случаите в Бразилия, където всички смятат, че е топло и COVID-19 би трябвало да изчезне.
Не, не е лято. Когато тука е май, там вече е октомври, т.е. времето на респираторните вируси. 4455 случая са. Франция не е дала броя за новите случаи, но се надявам, че там нещата са под контрол. За Белгия новите случаи са 345. Турция има 146 000, но тя има доста здрава система на здравеопазването. Румъния има 267 нови случая. Сърбия има 58 случая, на фона на 10 000 заболели. В Гърция нещата също са под контрол. Нашата кръв - Северна Македония - има само 22 нови случая“, каза Кантарджиев.

На финала той отново засегна темата, че коронавирус у нас, уж, нямало: "Няма коронавирус, но виждате хора по света мрат, а нас най-малко".
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I