„През изминалата седмица на територията на област Смолян 42-ма са излекувани от COVID-19, а установените новозаразени лица са 30. По общини те са: от Смолян-13, Златоград-9, Мадан-4, Рудозем-2, от Баните и Неделино по един, със средна възраст от 64.5 години. Хоспитализираните са 23-ма, за съжаление, има и двама починали. Към момента на болнично лечение са 34 пациента, като 32-ма от тях се лекуват в болниците на територията на областта, а двама са настанени за лечение в болници в София. От началото на пандемията общият брой на заразените лица на територията на област Смолян е 546, от които 82-ма са активни към момента“, заместник-областният управител Андриян Петров представи обобщена информация за актуалната епидемична обстановка в региона по време на редовния ежеседмичен брифинг.
Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева информира медиите по основни въпроси, свързани с дейността на инспекцията през изминалата седмица. Във връзка със социалните домове в  региона, тя отбеляза, че през изминалата седмица са установени 3-ма позитивни от персонала от дома във Фатово, които са изведени своевременно и се лекуват – двама в домашни условия и един в болнично заведение. Има и един позитивен, работещ в кухнята на дома в Ровина, както и трима позитивни потребители в Дневния център за деца с увреждания в Златоград.
„Своевременно са проучени позитивните лица, осъществена е връзка с ръководителите на домовете и центъра, връзка с общопрактикуващите лекари на заразените лица, с ръководствата на общините, с директора на РД „Социално подпомагане“, проведени са срещи и са предприети противоепидемични мерки. Установени са контактните на позитивните лица и са поставени под карантина, както и е направена организация за изследването им с PCR-тест. Засилено е наблюдението върху здравословното състояние на потребителите. Предприети са действия за осигуряване на места за изолация на контактни или лица проявяващи симптоми. Направени са проверки и съответно предписания за отстраняване на пропуските в домовете и дневния център. По предписания на главният здравен инспектор следва да бъдат и ще бъдат изготвени предписания за условията на работа при COVID-19 в социалните домове и план за действие на областно ниво при възникване на огнище. Проведена е среща и с ръководството на областната болница за осигуряване на болнично лечение при голям приток на пациенти от домовете. Има такава готовност.“, разясни д-р Кубатева.
„През изминалата седмица започна приема на пациенти с COVID-19 в МБАЛ-Златоград. В тази връзка сме оказали консултативна помощ на колегите в болницата, относно организацията на работа при лечението на пациентите с коронавирус за недопускане разпространение на заразата сред персонала и другите пациенти. И през тази седмица ще бъдем на място в болницата“, добави тя.
По повод създалото се напрежение в Общински съвет-Златоград, д-р Кубатева отбеляза, че в общината няма драма с инфекцията коронавирус. Тя го определи по-скоро като нормална реакция на стрес и паника при поява на първи случаи от COVID-19. „Считам дори, че златоградчани имат предимството пред останалите общини да бъдат по-информирани и подготвени, както и да ползват опита на другите общини“, каза тя.
„В петък беше подписан анексът към Националния рамков договор, свързан с трудностите на общинските болници за сключване на договор за лечение по пътеката на COVID-19. Има решение и общинските болници ще могат да сключват такива договори“, посочи директорът на здравната инспекция.
„През изминалата седмица РЗИ-Смолян извърши бързи тестове на 27 желаещи от преболедувалите коронавирус от завода за авточасти в Смолян, с цел установяване наличие на антитела. Резултатите показаха, че при 25 от тестваните има наличие на имуноглобулини, което е добър показател, че един месец след изкарване на инфекцията тези пациенти са изградили антитела срещу вируса. След два-три месеца предстои да ги изследваме отново, за да проследим каква е продължителността на антителата, които сме установили към този момент“.
Д-р Кубатева припомни, че COVID-19 е въздушно-капкова инфекция, която лесно и бързо се разпространява. Затова е важно спазването на дистанция, носенето на предпазни маски, лична хигиена и дезинфекция, избягване на масови мероприятия и срещи с много хора. Ключова е личната отговорност на всеки един гражданин.
„В момента на лечение в областната болница са 23-ма пациенти с коронавирусна инфекция, от които двама са на интензивно лечение. На този етап нямаме проблеми с персонала, всички са здрави. Продължаваме да работим в нормален ритъм и се надяваме пациентите да намаляват.“, директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев представи информация за актуалната ситуация в лечебното заведение.
Заместник-директорът на ОД МВР Смолян, комисар Димитър Ежев съобщи, че през изминалата седмица няма установени случаи на нарушение на противоепидемичните мерки. „ОД МВР Смолян продължава, както и досега, да съдейства на другите институции за спазване на всички разпоредби за предотвратяване разпространението на  COVID-19 в региона“.
Заместник-областният управител Андриян Петров информира медиите за извършената контролна дейност от институциите през изминалата седмица.
Служителите от „Инспекция по труда“ – Смолян са извършили 18 проверки, включително и за спазване на противоепидемичните мерки на територията на област Смолян. Проверени са търговски обекти (хотели, ресторанти и по-малки заведения и магазини) и строителни обекти. По отношение на спазване на противоепидемичните мерки от страна на работодатели, работници и служители няма установени нарушения. При установяване на нарушение по време на проверката, то се отстранява на момента.
От отдел „Контрол на храните“ към Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян са извършени засилени проверки на обекти за търговия с храни, заведения за обществено хранене и обекти за производство и търговия с храни. На територията на област Смолян са осъществени 54 проверки, като 8 от тях са на територията на община Смолян. Проверени са 49 обекта за търговия на дребно и заведения за обществено хранене;  един кухненски блок на детска градина; 4 обекта за производство и търговия с храни. В проверените обекти не са констатирани нарушения и несъответствия.
Служителите на Областна дирекция на МВР – Смолян непрекъснато оказват съдействие на служителите на РЗИ. Според справка към 14.08.2020 г. от информационната система, е осъществен непосредствен контрол на над 241 лица на територията на област Смолян с наложена карантина.
Служители на РЗИ – Смолян са направили 114 проверки за спазване на противоепидемичните мерки, както следва: 89 проверки в обекти с обществено предназначение; 3 проверки в социални домове; 9 проверки в извънболнична помощ; 13 проверки за болнична помощ в лечебни заведения.
Има съставени 2 акта за нарушаване на противоепидемичните мерки в кафе – аперитив в гр. Златоград и в магазин в с. Орехово, община Чепеларе. Дадени са 6 броя предписания за дезинфекционни мероприятия – 5 на социалните домове и 1 на дневен център, предстои издаване на предписание на ФА „Родопа“.
През седмицата е констатирано завишена заболеваемост в с. Река, община Смолян, както и подаден сигнал, че има струпване на хора в хранителен магазин в селото, за което е извършена съвместна проверка на служители на РЗИ–Смолян и ОД на МВР–Смолян. По време на проверката не са установени пропуски, нямало е струпване на хора. Дадено е предписание на Джамийството за носенето на маски в молитвения дом в с. Река.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I