След едночасов дебат, общинските съветници в Смолян дадоха съгласие да бъде поет дългосрочен дълг за финансиране на покупка на материални активи за изпълнение на дейностите по „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в община Смолян“ от общинско дружество или предприятие чрез безлихвен кредит от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/. Съветниците възложиха на кмета Николай Мелемов да отправи заявление за отпускане на заема, както и да извърши всички необходими правни и фактически действия за изпълнението на взетото решение.
Общата стойност на искания безлихвен заем е в размер на 2 000 000 лв.
„В зависимост от решението на ПУДООС дали ще бъде отпуснат кредита ще стане ясно как ще продължим след това създаването на общинско дружество. Това е първата стъпка“, посочи по време на заседанието кметът Николай Мелемов. Съветникът Стефан Сабрутев предложи да се оттегли тази докладна, защото липсвал бизнес-план за стойността на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и като цяло на евентуално едно новосъздадено общинско дружество. Това решение не бе прието. Съветничката Екатерина Гаджева поясни, че предстои последното за тази година заседание на УС на ПУДООС и ако бъде изпуснато, едва следващата година може да се кандидатства и попита „какво правим след 1 януари 2021-ва?“.  „Това е дъвка за балончета. Сега ще проверим кой иска да се случи общинското дружество“, каза още Гаджева. Съветникът Салих Аршински предложи да се допълни първата точка от предложението, че въпросните дейности ще бъдат извършвани от общинско дружество. Това предложение беше прието, както и да се допусне предварително изпълнение на решението по тази докладна по чл.60 от АПК.
Всички 24 от присъствалите съветници гласуваха решението.     
За обезпечаването на кредита ще се използват събраните такси за битови отпадъци, както и обезпечения по чл. 64 от ЗУО.
Дългосрочният дълг ще бъде за обезпечаване на покупка на материални активи за изпълнение на дейностите по „Сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в община Смолян“.
Общата цел на покупката е осъществяването на дейностите по чистотата в община Смолян от собствено общинско предприятие. За целта са необходими първоначални инвестиции за покупката на съдове за смет и комунална техника.
През месец юли т.г. се проведе и обществено обсъждане по тази тема, на което беше оповестено, че общата инвестиция за създаването на общинско предприятие за чистота е в размер на 4 млн. и 17 хиляди лв.
24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I