19 са новите случаи на заразени с коронавирус в Смолянско през последната седмица.
С тях общият брой на заразени от началото на епидемията става 659. Излекуваните са 573-ма, починалите са 33-ма. Активните случаи към днешна дата са 53, от които 29 са на домашно лечение, а хоспитализирани са 24 пациента – в МБАЛ-Смолян-12, в МБАЛ-Златоград-3, в МБАЛ-Мадан-3, в МБАЛ-Девин-1 и 5-ма в болници извън областта.
Тези данни съобщи областният управител Недялко Славов.
„Фокусът на Областния щаб е насочен приоритетно към началото на учебната година. Наблюдаваме внимателно как ще се спазват противоепидемичните мерки. Това, което имаме като информация до момента е, че навсякъде тържествата за първия учебен ден са съобразени с въведените противоепидемични мерки. Ръководствата на училищата са се съобразили със заповедите и препоръките от здравните институции“, допълни Славов.
Директорът на РЗИ-Смолян, д-р Мими Кубатева даде по-подробна информация за новоустановените случаи в региона: „През изминалата седмица имаме 19 новооткрити позитивни на COVID-19 пациенти. Това е първата седмица от два месеца насам, в която имаме под 20 новооткрити случая. Отново най-засегнати са хората на възраст над 50 години – 14 лица, като те формират ¾ от общия брой на новозаразени. Излекуваните през изминалата седмица са 25, хоспитализирани са 14. Починали са 5-ма пациенти с придружаващи заболявания, предимно сърдечно-съдови и диабет. През седмицата няма установен позитивен медицински персонал, както и от социални домове. Проблем остава високият брой на смъртните случаи. Заедно с колегите от болниците в региона следим случаите и търсим закономерности, които да послужат за предприемане на определени мерки“, посочи д-р Кубатева.
„Проблем за нашата област остава и неносенето на маски. Това, което констатираме с екипа на РЗИ при контрола, който се упражнява в различни обекти на територията на областта, е че не се спазва тази основна и лесна за изпълнение противоепидемична мярка. Носенето на маска, при спазване от всички, си остава една от основните противоепидемични мерки с висока ефективност“, допълни д-р Кубатева.
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I