Митрополит Николай освети новия храм в манастира „Св.Пантелеймон“ и подари на игуменката нагръден кръст. Освещаването и празничната света божествена Литургия в „Света Блажена  Ксения Петербургска“ бе в присъствието на множество богомолци от цялата страна. Тук бяха кметът на Смолян николай Мелемов, областният управител Недялко Славов, депутатът Дора Янкова, председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова, командирът на 101 алпийски полк полковник Димитър Кацаров, общински съветници, представители на различни институции, миряни от смолянските църкви.
Особена тържественост беляза този духовен празник в манастира. Най-напред с едно видимо омиротворяване, прекрачвайки прага и озовавайки се в необичайна църковна атмосфера. Всички впечатляващи свещенодействия се извършваха пред очите на всички ни, защото олтарът е отделен с нисък иконостас. Сякаш духовници и богомолци бяхме едно в този Божи поднебесен дом. Красиви и множество песнопения, молитви, евангелски четива, в един глас от всички бяха изречени заедно двете молитви – „Символът на вярата“ и  „Отче Наш“. Дечица в прегръдки на родителите си кротичко изчакаха края, за да си вземат благодатното Причастие.
Всичко това насочваше към дълбока размисъл, особено ако се досетиш какво ти липсва в ежедневието и защо 2 хиляди години след Христа сякаш сме непроменими. А е слязъл от Небето, за да ни донесе Любов и Спасение.
В чест на света Блажена Ксения Петербургска митрополит Николай се обърна  със слово към множеството, акцентирайки на два важни факта: защо е пагубно обезверяването  в съвременния свят и каква духовна храна, вяра и пример могат да ни дадат житията на светиите.
„Съвременният човек, ставайки все по-безверен, неразбирайки, с лекота отхвърля пищността и сложността на предишните епохи, което означава, че отхвърля и своето минало, подчерта митрополит Николай. Съвременният  човек отказва вяра на душата си. За него „светии“ са известни личности от световните хроники, а житията на истинските светии като че ли не приема. Какво да правим?“ Владиката продължи: „Трябва да вървим един към друг, да приближаваме житията на светиите  към  съвременното разбиране. Запознаване със светиите е една лична среща, среща на две човешки души, среща през годините и разстоянието. Тези запознанства се отличават с лични чувства и разбирания. Всеки може да се учи от светиите, да вземе личен пример, изпълнявайки думите на апостол Павел: „Бъдете ми подражатели, както аз съм на Христа!“  С тази цел, заяви митрополит Николай, се стремим да разказваме за светиите като за истински велики личности. Нужно е съвременните хора да общуват със светиите,  което е верен път за тяхното духовно развитие.“
Говорейки за изместване на ценностите, той направи паралел между светиите и личности от историята,  например белязания с военна слава и почести Наполеон. Тленните му останки почиват в Париж, но колко ходят сега при него да му се поклонят,  да помолят за помощ, да го славят? Колко го споменават?  Влиянието му в днешно време е нищожно, каза митрополитът.  А гробът на Света Блажена  Ксения Петербургска повече от 200 години се посещава ежедневно, оставят се бележки-писъмца с вик за помощ, призовават името й, моленията към нея не спират. Помагала на всички, които се обърнат с молитва към нея. На  26 години внезапно овдовяла и се отдала на Бога,  в  „юродство заради Христа“ – „доброволно  се  правела на безумна, доброволно се подлагала на всевъзможни лишения, унижения и страдания, за да е "от долен род" на тоя свят и презряна, та  да намери милост в очите на Господа“. В същото време привиже помагала на всички, каквото и да й дадат, веднага го подарявала на нуждаещите си. Помагала е преди, помага и сега, върши чудеса. По нейната молитва никой не остава без помощ – за детенце, за оздравяване, за разрешаване на битови проблеми, за мир и разбирателство  в семейството и др.  Нейното свято се тачи от вярващите в целия свят.
„Ако проследим пътя на живота  на св. Блажена Ксения, ще видим, че не е била президент, не е била министър-председател, не е събирала множество армии, не е водила завоевателни походи, заяви митрополит Николай.  Тя просто се е молила! Молила! Вярвала в Бог! Смирявала е душата си. Нейното влияние върху човешката история се оказало неизменно по-голямо отколкото влиянието на Наполеон, но за това в учебниците по история не се говори. А историята се твори от нашите човешки сърца, ако те са отворени за Бога и за хората.“
Много вълнуващо беше не само за игумения Анастасия, а и за всички, които я познават, обръщението на митрополит Николай преди да й възложи Светия Кръст на гърдите й. Той я поздрави отечески с думите, че това е празник, който отразява нейната вяра, нейната надежда, нейната любов,  нейния труд, усърдие, молитва. „Не се съмнявам, каза й той, че ти си разбрала и почувствала Христовото обещание, че каквото и да поискате с вяра, ще ви бъде дадено. Сигурен съм, че освен труд, ти си вложила много сърце, за да има в обятията на този манастир още един, трети храм,  на Блажена Ксения. Бог откликна на твоите молитви и те дари с радост, теб и божия народ. Аз съм убеден, че ти си придобила веднъж завинаги Христос в сърцето си. Нека с чест и достойнство да носиш Кръста на вярата, пазител на цялата вселена, красотата на Църквата.Това дело е душеспасително за теб и за всички, които Бог изпрати тук да ти помогнат. С Божия помощ на добър час! Честит нов храм!“
Целият храм и дворното пространство се изпълниха от песнопението на всички присъстващи заедно „На многая лета“. Беше красиво.
Росица Примовска
24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I