Врата №4 към Бяло море в Родопите да бъде изградена в началото на 2021-ва година. В края на февруари се очаква да приключат строителните дейности на ГКПП „Рудозем-Ксанти“, обяви областният управител на Смолян Недялко Славов на самата строителна площадка на бъдещия пункт.
„Строителните дейности напредват по график. Срокът за изпълнение на обекта е 365 дни. Както знаете, стартирахме на 24 януари. Имахме малко забавяне заради обилните снеговалежи. Към момента, ако всичко върви нормално, твърде вероятно е до края на месец февруари да приключим със строителството на самия граничен пункт. Кога ще бъде неговото отваряне е въпрос на политическо решение и степен на завършеност“, посочи Славов.
Самият граничен пункт е разположен на площ от около 70 декара. Подходният път вече е насипан, всички водостоци са готови, изкопите също. Очаква се в началото на месец октомври да започне и изграждането на металната конструкция на административната сграда. „Това, което се вижда в момента, е малка част от налетия бетон, защото всичко вече е под насипа. Изграждат се фундаментите на сградата, довършваме бетона, набирайки якост и след разрешение от строителния надзор, започваме и монтажа на металната конструкция“, разясни в детайли инж. Стефан Соколов.
За разлика от интензивния строеж на българска територия, от гръцка страна има известно забавяне.
„Срокът за изпълнение на техния проект трябваше да завърши през май тази година, но е удължен с една година - до май 2021 г. Бяха влезли в процедури за одобрение на изменението на самия проект, включително изменение по мостовете. Има много сериозни мостови съоръжения, на места високи над 80 метра. Знаете, че за съжаление имат и два смъртни случая, единият от април месец. Доколкото разбрахме и заради злополуките има известно спиране“, коментира Недялко Славов.
Според проектанта на пункта Михаил Ралев, изграждането му се чака с нетърпение.
„Говорих с възложителите и знам какъв ентусиазъм има в региона. Надявам се безпроблемно да протекат строителните дейности и догодина да имаме ГКПП“, посочи Ралев.
А местните, определено се вълнуват от случващото се.
„Би трябвало, след като бъде отворен пунктът, повече инвестиции да има в региона. Да дойдат нови фирми. Сега има доста свободни апартаменти, а вече има и повишаване на цените им. Още когато се заговори за ГКПП започнаха да се вдигат“, коментира жител на Рудозем.
В действителност, очакванията са „Рудозем-Ксанти“ да поеме част от трафика към Гърция през „Маказа“, както от област Смолян, така и от вътрешността на страната.
Показателно е, че само за година „Маказа“ се преминава от около 1 700 000 души, а Кърджали все още няма Обходен път.

24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I