Започваме отново да мислим за Коледа и уюта на дома, защото тази година това ще бъде главното и единствено увеселително заведение.

„Толкова ми се струват далече Коледа и Нова година, че изобщо не ми е до празнуване. Ужасна, трудна и гадна година, дано да минава по-бързо“, споделят родопчани.

Протести, агресия, хаос, бедност, смърт, несигурност дали няма да стане по-зле, защото при нас българите винаги става по-зле. Тотално сме разделени от Ковида, невидимият вирус обърна живота ни и го направи още по-сложен, труден и несигурен. Психясахме тотално и само се караме във фейсбук.

 

Станахме заложници по домовете си.

 

„Вкъщи ще си караме и двата празника, но много скромно“. Около това мнение се обединяват повечето смолянчани. Някои споделят, че и да не бяха затворили заведенията, пак щяха да останат празни. Освен, че хората нямат пари, страх ги е да ходят по кръчмите. Вече свикнахме да си бъдем вкъщи и там си ни е най-сигурно. Суматоха, както в предишни години при наближаването на тези светли празници, изобщо не се усеща по смолянските магазини. Освен хранителните,  другите се посещават много рядко. Продавачките с нетърпение чакат някой да влезе, за да купи дрехи, обувки или нещо друго.

 

Настроението съвсем не е празнично.

 

Сега и с тези мерки родопчани мислят единствено как ще си платят сметките за ток, които ще се увеличат, защото е студено, сметките за заеми, интернет, телевизия, телефон и каквото остане за храна. „Ще посрещнем скромно празниците. Подаръци ще има само за децата и то нещо евтино. Гости няма да имаме, ще си бъдем само семейството. За Бъдни вечер трапезата е постна, повечето продукти си ги имаме. За Коледа ще остане от тази трапеза и едно пиле ще купим. За Нова година почти ще повторим менюто от Коледа. Сложихме си зеле, зимнина, картофи си купихме три чувала и така ще караме докато изядем всичко и после ще му мислим“, споделя смолянчанка плановете си за празниците. Тя се моли семейството й да е живо и здраво, и да не я съкратят от работа заради новите мерки, а другото докъдето е. 

„По празниците се очертава да няма коледни и новогодишни купони с колеги и приятели, защото заведенията ще бъдат затворени, а и на хората не им е много до това. Свикнахме си у дома, домът наистина стана наша крепост. Студентката си е при нас, защото още в края на октомври мина на онлайн обучение и изпити. Все пак ще си имаме настроение и ще си посрещнем както подобава Коледа и Нова година.

 

Ще си украсим елхата и ще имаме надежда,

 

че следващата година ще е по-добра. Все пак Коледа е семеен празник и създава невероятен уют. Ще си починем и ще си празнуваме“, изрази мнение родопчнанин.

„Може да няма хора по улиците вечер, но във фейсбук пращи от живот онлайн. Само социалната мрежа да не спира, защото тогава ще има самоубийства. Там няма скука и времето минава, ще си празнувам онлайн и двата празника. Аз съм сам, нямам семейство и близки. Ще си направя софра и във фейса. Има много такива като мен.  Важно е как ще си настроиш психиката“, споделя смолянчанин. 

 

Няма мерак за пътувания

 

Малко хора имат намерение да пътуват до свои близки и там да карат празниците. „Мисля със семейството ми да посетя родителите си в Пловдив и с тях да празнуваме. Има много почивни дни, а и в Пловдив ще има друга атмосфера. Много ми липсва уюта на моите родители и само да сме здрави ще се съберем и ще си изкараме едни чудесни празници“, споделя плановете си смолянчанка.

„Запазихме си къща тип семеен хотел и ще се съберем 10 човека, за да отбележим Нова година, а за Коледа ще си бъдем у нас“, коментира смолянчанин.

Всички се молят за здраве и по-бързо да мине тази година.

Такива са настроенията на доста хора на този етап. Други шеговито вече се поздравяват с пост във фейсбук: „Весела Ковида и честита нова карантина“.

Николай Михайлов, 24smolian.com


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I