„Господи, дай ми сълзи да умия зениците на сърцето си!“, прозвуча в храм „Света Неделя“ в Смолян. Продължението на този вопъл е: „И аз мислено да видя Тебе – Пречиста Светлина!“. Изключително образно, силно, поетично, трогателно звучи целият Покаен канон на свети Андрей Критски, който се чете в храмовете на четири части през първата седмица на Великия пост. Тази вечер /18 март/ четвъртата част бе прочетена в храм „Св. Неделя“ – Смолян, кв. Райково.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай  Великото повечерие с канона на св. Андрей Критски, четвърта част,  възглави Негово Преосвещенство Смоленският епископ Висарион.

Покайният канон е едно боговдъхновено произведение, което се излива от дълбините на съкрушеното сърце на един свят човек.  С примери от Стария и Новия Завет свети Андрей Критски ни припомня добрите и злите дела, светостта и греховността на човеците. Виждаме човешката душа, която пада и се изправя пред Божието лице, която съгрешава и се кае. От целия канон непрекъснато звучат като заповед три думи: пост, покаяние и молитва. Същността на поста е не в това да се лишим от едни или други ястия, удоволствия или дела, а да се откажем от това, което всецяло ни поглъща и отдалечава от Христа.

Светата Четиридесетница е време за покаяние и молитва, през нея всеки един от нас е длъжен да изпроси от Бога опрощение на своите грехове, а храмът е най-подходящото място за това, защото за него се отнасят думите на нашия Спасител: „Където са събрани двама или трима в Мое име, там съм и Аз посред тях.“

По време на Великото повечерие  епископ Висарион благослови богомолците и пожела леки и спасителни пости. Той преподаде архипастирския светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I