В никакъв случай правителство в рамките на 46-ия парламент, но на всяка цена кабинет, избран от депутатите в следващото Народното събрание.

Това е дневният ред на 65-имата народни представители от „Има такъв народ“, начертан им от човека, който ги уреди с парламентарен стаж, колкото и кратък да е той. Слави Трифонов. От него за тях: два сезона – два депутатски мандата!

„За някакви си 6 месеца бях народен представител в 45-ото и 46-ото НС“, как само звучи!

Дневният ред до края на това Народно събрание за 65 души. Втората част от изречението е за тези, които ще станат депутати в 47-ото Народно събрание от ИТН. Ще бъдат по-малко от 65, но някои ще повторят присъствието си в законодателния орган.

 

Татяна Дончева, за разлика от мнозинството в парламента с „хъката-мъката“ в изказа, стреля 1:1 с думите. Тя потвърди позицията си за кръгове, които стоят зад проекта „Има такъв народ“. „Ясно е, че Доган и Орлин Алексиев стоят отзад. Зад Орлин Алексиев е ясно кой стои. Той беше дългогодишен не просто общински съветник, а шеф на финансово-бюджетната комисия и „касичката“ на ГЕРБ. Разбира се, дали точно Доган, дали Доган и Пеевски, срещу какво, кога – това са съвсем различни неща“. Ако гледаме накъде тика Слави, следващото управление ще е с доминация на ГЕРБ и ДПС", коментира Татяна Дончева в предаването „Неделя 150“.


През призмата на последните социологически проучвания, начертания от Трифонов дневен ред на първата политическа сила, както и думите на Дончева, следва да отчетем, че Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ ще бъде първа на продсрочните парламентарин избори през ноември, ще се опита да сформира правителство. ГЕРБ и ДПС заедно ще имат между 90 и 95 депутати. За необходимия сбор от 121 гласа в 47-мия парламент може да се разчита на гласовете на славитрифоновите депутати, защото „правителство трябва да има на всяка цена“.

 

През призмата на последната социология, на дневния ред на Трифонов, а и на други негови разсъждения за логиката на протестърското управление, но без да включваме категоричността на Дончева, можем да рамкираме втория вариант за редовно правителство на България към Коледа.

Вторият вариант: БСП и „новите“ партии с насмешка наблюдават как изолираният ГЕРБ се опитва да прави кабинет и изчакват преизбрания президент Румен Радев да даде мандат на втората сила. А втори на изборите през ноември може да финишира и „Демократична България“, и „Има такъв народ“, и БСП. Трите формации могат да намерят формулата за редовен кабинет. Разбира се, ако са преглътнали тежките обвинения и обиди, които си разменят вчера, днес, а и утре. Трифонов казва „на всяка цена“, т. е. той ще преглътне, и, ако Дончева не е права за генезиса на ИТН, този път ще има редовен кабинет на протестърите и БСП.

Нико Ников, 24rodopi.com

Снимка: pixabay.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I