Ошав и онлайн пазаруване по празниците

Вече свикнахме да празнуваме най-светлите празници в условия на пандемия. Тази година обаче инфлацията расте главоломно, доходите на хората се свиват и може би ще свият още повече бюджета им за посрещане на Коледа и Нова година. На други пък тези празници им се струват много далече въпреки, че остава месец до тях.

„Преди с желание ги чаках, а сега всеки ден гледам, че някой познат е починал от ковида и не смея да правя планове. Научих се да живея ден за ден и ми се струва много далече 25 декември и 1 януари“, коментира смолянчанин по темата с предстоящите празници.

Въпреки пандемията и свиването на потребителската кошница отново се очакват подаръци под елхата.

 

Кръгът за подаръци се стеснява

 

Мнозина още се чудят как ще си ги позволят, защото финансовото им състояние се  влошава заради пандемията, растящите цени на тока и галопиращата инфлация.

В резултат на тези причини, кръгът на хората, които получават подаръци, се стеснява. Откакто започна коронаистерията почти се преустановиха срещите с роднини, които са в други градове,  спряха и коледно-новогодишните тържества по колективите, където също се правят подаръци. Отново  ще се празнува в тесен семеен кръг или с близки приятели. Родопчани масово казват, че ще похарчат по-малко за подаръци, като максималният харч е около 100 лв.  Тези, които ще купуват дарове, залагат на облеклото, козметиката и  играчките. Някои ще дадат пари като подарък, колкото могат 20, 50 или 100 лв., предимно за деца и внуци.  Продължават масово покупките  онлайн, в социалната мрежа се следят промоциите и потребителите се опитват да уловят най-добрите предложения. В интернет може да се намери всичко-включително събиране на идеи и получаване на информация за продуктите. И през тази година пазаруването на подаръци онлайн е по-доброто и по-сигурно решение от всякога.

Ще купуват ли родопчани подаръци и как смятат да посрещнат предстоящите празници. Ето техните мнения:

 


Борч заради празници

 

„Минали години взимах кредити за подаръци. Прецених, че сега не мога да си го позволя. Хората, които се грижат за мен, ще предпочетат да запазя финансова стабилност, отколкото да получат подарък. Радвам се, че ме разбират. Така, че без подаръци. “

„И тази година с приоритет са партньорът, децата и родителите ми, други подаръци няма да правя. Не се поколебах да намаля списъка възможно най-много, всеки ще ме разбере.“

„Направих си подробен план колко пари мога да отделя за празниците. Те са пълни и със скрити разходи, които често се пренебрегват. Реших да закупя подарък за моя приятел  с онлайн поръчка и насочих доставката до адреса му, така че да не се налага да плащам разходите за доставка два пъти.“

„Ще купувам  по-рано подаръци и то онлайн. Има много евтини и практични неща. Ботуши по 15 лв., блузи по 10-15 лв. и като са от един сайт плащам само един път доставката. Освен това, като се има предвид пандемията, не ми се наложи да минавам  през претъпканите магазини, което също е голямо предимство. Преди пътувах до Пловдив да купувам подаръци и знам каква тъпканица беше в молове и хипервериги.“

 

„На внуците ми съм изплела вълнени чорапи,

 

шапки и шалове. Разплетох блузи, които те не носят. Внуците ми  много се зарадваха,  подарих им ги по-рано, за да си ги носят. Не мога да отделям суми за подаръци, защото пенсията ми е малка. “

„Като си платя тока тока и заемите ще видя какво ще остане за подаръци. Може и да не давам подаръци. Празниците се посрещат, когато имаш настроение за тях, а не всеки ден да ти е борба за оцеляване и смърт от короната. Вероятно Коледа и Нова година ще са дни като всички останали. След тях идва тежък януари, после февруари, март и април. Зимата тук е до април. Трябва да бъдем разумни. Иначе ахо-ихо и после тихо.“

„Имаме си зимнина и за трапезата няма проблеми. За Бъдни вечер и Коледа жената ще направи пити с късмети. Салата от боб, пълнени чушки с ориз, задължителния ошав от плодове, тиквеник, орехи, мед, сармички. За Коледа и Нова година месце, имам си свинско във фризера, руска салата, домашна ракийка и вино и любимата ни капама. Когато има любов, топлина и разбирателство всичко може да ни зарадва. Не е в скъпите подаръци. Точно в тези времена трябва да бъдем разумни и обединени“.

Животът е направен от малки неща. Изразяването на любов и грижа е това, което наистина има значение тази година, а не сумата пари, която отделяме за закупуване на подаръци. Този извод може да направим от мненията на родопчани.

Всички ще чакат чудото на Рождество пред украсените елхи и домовете си. Ще премислят живота си и ще чакат да се роди отново надеждата за по-хубав живот, особено в тази трудна и тежка година, в която много от тях загубиха близките си и работата си.

Тихата и свята нощ на Коледа наближава, а след това идва и новата година. И родопчани чакат с нетърпение да отпразнуват тези светли празници с най-близките и любими хора.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I