24smolian.com/Общество

Омбудсманът Диана Ковачева се обяви срещу драстичното 44-процентно увеличение на цената на водата в Смолян. Становището й бе представено в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по повод общественото обсъждане на бизнес плана на местното ВиК дружество.

И при предишни обсъждания проф. Ковачева последователно възрази срещу повишението на цените на водата в областите Монтана, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Варна, Ловеч, Търговище, Разград, Силистра, Враца, Бургас, Видин и Ямбол.

В Проекта на решение за одобряване цените за следващия регулаторен период на ВиК Смолян е заложено водата да нарасне с 44%  за 2022 г. спрямо цената за 2021 г., т.е. от 2,575 лв. /с ДДС/ на 3,714 лв. /с ДДС/), а през 2026 г. се предвижда тя да скочи със 119 % спрямо 2021 г. - от 2,575 лв. /с ДДС/ на 5,648 лв. /с ДДС/. Но в същото време качеството на предоставяната услугата не се подобрява.

„В края на регулаторен период 2022-2026 г. ВиК операторът не постига 8 от определените с Решение № ПК-1/28.05.2021 г. на КЕВР прогнозни конкретни цели за показателите за качество на ВиК услугите, сред които и два от показателите за ефективност ПК4а – „общи загуби на вода във водоснабдителната система“ и „рехабилитация на водопроводната мрежа“, каза на заседанието на Регулатора Боряна Джунева, експерт в институцията на омбудсмана в отдел „Права на потребители на административни и обществени услуги“.

Тя подчерта още, че по данни от Годишния доклад и сравнителен анализ на състоянието на ВиК сектора в Република България за 2020 г., приет с решение на КЕВР от 30 септември 2021 г., оценката на Регулатора по 29 показателя за качество е „пълно неизпълнение“.

„Реално това са всички показатели за качество, без един – „непрекъснатост на водоснабдяването“, с оценка „добро“. Въпреки че показателите, които влияят върху цената не са изпълнени, тя се увеличава, което категорично не приемам. Това е поредното потвърждение, че повишението на цените на ВиК услугите през годините не води до подобряване качеството на предоставянето им“, категорична бе Джунева.

Тя допълни още, че в Докладите на КЕВР е отбелязано, че съгласно Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите дружеството в Смолян е представило информация за предприети дейности и консултации с потребителите.

„Представената информация обаче, е неприемлива и в нарушение на приложимата нормативна уредба - посочено е, че бизнес планът на дружеството е достъпен на интернет страницата на компанията, откъдето всеки желаещ може да се запознае с него. Тези данни по същество не са резултати от консултациите с потребителите на ВиК услуги, каквото е изискването на Наредбата“, подчерта експертът.

Боряна Джунева посочи още, че в становището си омбудсманът изрично обръща внимание на факта, че работната група е приела, че бизнес планът на ВиК Смолян е одобрен без възражение от Асоциацията по ВиК (АВиК) на обособена територия, тъй като в определения 45-дневен срок АВиК не е взела решение за съгласуване на бизнес плана. На проведеното заседание на общото събрание на АВиК Смолян на 29 август 2022 г. - 7 дни след изтичането на срока за съгласуване, обаче е взето решение, че бизнес планът не е съгласуван, което не е отчетено от КЕВР. Така на практика Комисията за пореден път допуска на формално основание, че бизнес планът е приет от АВиК, докато реално той не е приет.

Накрая в становището на проф. Ковачева отново се подчертава, че ако КЕВР одобри предвиденото увеличение на цената на водата в област Смолян, голяма част от хората ще бъдат поставени във фактическа невъзможност да плащат сметките си за вода, което ще доведе до нарастване на несъбираемите вземания на ВиК оператора.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I