Жельо Михов/Коментари/Общество

Двадесет въоръжени мъже, ухилени, позират до трупове на животни. Килограмите се опитват да побегнат във всички посоки от пристегнатите колани в кръста.

Позиране за снимка след лов.

Чудесно.

Ловът е от зората на човечеството. Служи за прехрана, обгрижване и създаване на дом.

В момента е забавление.

Означаващо просто убийство.

*

Марк Роуландс е един уелски катил, професор по философия. Отглежда американски вълк в домашни условия. Животното е огромно. Прекарва години с него, за да го анализира, съпоставяйки с поведението на хората и останалите животни.

Напива се като на чужда сватба и едва не загива, паднал в огъня в гората, когато вълкът умира, а той му прави помен сред дивата природа. От скръб. Достига до извода, че вълкът винаги е прав, а човекът е просто една себична маймуна. Която върши действия само за свой собствен интерес или за да се хареса на останалите.

Защо?

*

Знаете ли колко добре щяхме да сме ако бяхме общество на вълци, а не стадо тревопасни? При тези страхотни хищници на върха на йерархията е най-силният и най-умният. Водачът може да бъде изместен само от още по-качествен продукт на глутницата. Вълците никога не изоставят малките си, винаги се грижат за старите и немощни индивиди. Вълкът следва природата си въпреки всичко и въпреки всички. Той прави винаги това, което е правилно, без капка страх.

Замислете се сега какво сме ние, и не ли обратното на глутницата?

*

Вълкът убива, за да се храни. Не заради снимките, не заради удоволствие.

Колко добитък са избили вълците и колко заповедите на правителствата през годините, продиктувани от разни чуми?

Кой причинява повече щети?

Себичните маймуни или природата на вълка?

Бъдете вълци, не себични маймуни.

На снимките: Вълкът, стадото, Марк Роуландс със своя най-добър приятел. Впрочем, кръщава детето си с името на починалия вълк

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I