24smolian.com/Общество

Общинските съветници в Смолян приеха план за трансформиране на Дома за стари хора в село Фатово и преместването му в бившето общежитие на ДЮФА в кв. „Райково“. ОбС даде зелена светлина Община Смолян да кандидатства с проект  по Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент „Социално включване“ за „Извършване на строителни дейности и доставка на оборудване и обзавеждане с оглед реформиране на съществуващите домове за стари хора“.

Вносителят на докладните, кметът Николай Мелемов, поиска секретарят Момчил Николов да разясни защо се налага това преместване и каква е причината да се кандидатства за финансиране по проекта.

"В социалната сфера от две години има нов закон за социалните услуги. Това,  което ни касае в случая е, Наредбата за качество на социалните услуги, която е от юли м.г.  Приложение №13 от тази наредба се отнася за домовете за стари хора, които вече няма да са домове, а резидентна услуга за възрастни хора. В една от точките пише, че възрастните хора трябва да имат достъп до здравни, социални, културни, административни обекти, магазини и др.“, обясни  Николов.  Той  е разговарял и с представители на Агенция „Социално подпомагане“(АСП)  и във Фатово няма как да се отговори на тези изисквания. „Тези хора не могат да водят достоен живот. За да отговорим на Наредбата за качество, трябва да се реформира Домът. Относно плана, който сме предоставили, той  е направен въз основа на методика, изпратена ни от АСП.  Тази методика е много подробна и изискваше от нас експерти да посетят дома във Фатово. Наши експерти го направиха. Те разговаряха с всеки един потребител поотделно, за да формират заключения, за да се изготви планът. Те разговаряха с всеки един човек от персонала, огледаха всяко едно кътче от съществуващия дом и на база на това, нашите експерти изготвиха  анализ. Анализът  завършва с този план, който стриктно следва Наредбата за социалните услуги. Този план е изпратен на АСП и е одобрен от тях. Те са компетентни в сферата на социалните услуги. Неслучайно сме включени в плана за възстановяване“, разясни пред съветниците Николов.

Сградата на бившето общежитие на ДЮФА е близо до комуникациите и хората могат да живеят достойно. Ангажимент  на кмета е да изпраща екип два пъти в годината във всяка социална услуга. Този екип изпраща доклад до АСП. Ние трябва да отговорим на  европейските стандарти, каза още Николов. Срокът да се трансформира Домът във Фатово е до 2025 г. , когато трябва да се реформират всички домове. Срокът  за кандидатстване по плана  е до 17 март т.г., до юни месец ще се приемат проектните предложения, а  т август трябва да започне строителство. 

Минималният размер, който може да се получи за исканите ремонтни дейности и реконструкции на сградата на ДЮФА, е  50 000 лв., а максималният не е определен, но следва да е съобразен с необходимостта от ремонт, оборудване и капацитет на сградния фонд на съответния дом за стари хора.

Кметът Николай Мелемов допълни, че след преместването  на хората в обновената сграда, Общинският съвет ще вземе решение какво ще стане с освободения сграден фонд на сегашния дом. "Възрастните хора не трябва да бъдат изолирани трябва да живеят в среда като останалите близо до здравни, културни и други институции. Мястото във Фатово е прекрасно, но европейските директиви са различни и имат други изисквания“, уточни кметът на Смолян.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I