24smolian.com/Общество

През месец март във всички детски градини и училища в община Смолян започва здравно-образователната програма за борба с тежките последици на инсулта „Бързи герои 112“, която е насочена към деца и ученици от 6 до 9-годишна възраст.

По този повод се проведе среща в администрацията, в която участваха директори, преподаватели, медицински специалисти и  националният координатор на "Бързи герои 112" Елица Хадживълчева, която е и председател на фондация „Сърце до сърце за България“. Зам.-кметът Марин Захариев посочи, че нашата община е първата в Югозападна България, която прие да партнира на фондация „Сърце до сърце за България“ по тази програма, защото вярваме в това, че ако всеки от нас, дори и децата в по-ранна детска възраст, реагираме навреме и разпознаем признаците на мозъчния инсулт, то пострадалият има шансове да бъде спасен.

Той припомни, че през месец декември, миналата година в община Смолян се е провела  среща между представители на общината, РУО, РЗИ, МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ и  Хадживълчева.  Всички присъстващи на официалната среща са се  обединили  около необходимостта от провеждане на тази програма.  

Програмата ще  ги учи как да разпознават симптомите на инсулт и да действат в случай на спешност. Обучението преминава в рамките на 5 часа в продължение на 5 седмици. Над 600 учители в страната вече са посланици на програмата до момента. А когато приложиш това, което си научил в първите три, т. нар. "златни" часа, по-сериозните последици от инсулта могат да бъдат избегнати.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I