„Експерти“ без рецепта, без баница, без нож...

24smolian.com/Коментари/Политика


„Бай Кольо, няма да ядеш, няма и да пиеш, и ще отслабнеш!“.

Нещо подобно се въртеше в една грабваща окото реклама. Бай Кольо е симпатичен господин с „хвръкнали нагоре кила“.

Как става тая работа, бе, докторе?!

 

***

Политиката като реклама за наивници. В страната на неограничените възможности става. Правителството с мандата на ГЕРБ щяло да е експертно. Експертен кабинет с премиер политическа фигура!

Ма, как става тая работа, бе, Борисов?!

Експерт е д-р Николай Михайлов, да речем, а Мария Неделчева – Габриел, е политик, откритие на Цветан Цветанов за редиците и кандидатските листи на ГЕРБ. Знаела е френски, той я одобрил и развил до избираемите места в списъците на партията.

Биографията й е по франкофонската ос Хаджидимово-Кюстендил-Пловдив-Бордо. От българска и френска филология до политически науки и история на европейски институции. Нещо като биограф в развитието на ЕС, гид, знаещ френски.

Дотук с експертността.

Родните политически открития се изстрелваха през годините по партийни листи и мигом сменяха фамилиите си в широкоскроения Брюксел. Да не зачекваме готвената за заместник на Габриел дама-Паунова-Майдел. Защото там си е вундеркиндерлък от класа-след гимназията-управител на компания. Те, такива работи.

Ако имахме толкова много полит експерти, тази държава щеше да е перлата в Съюза. Но положението е трагично - видимо и чувствано.

През тези три десетилетия през българския парламент минаха наистина хора с великолепна експертиза във всички сфери. И всички напускаха угнетени. Задушавани от останалата партийна пасмина. И вече не щат и да чуят за Народно събрание.

Хранителната среда за идеи в парламента е придобило съвсем реалните измерения на просто една софра. Край която „Аз разпределям баницата, аз казвам на кого колко“. Това „Аз“ е умножено по няколко.

Така че, дотук с тълкуванията на примирената и подчинена партийна експертност. Пък било то и със сменена по „французки“ фамилия. Иначе следва обичайният въпрос:

Как става тая работа, бе, докторе?!

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I