24smolian.com/Общество

Първата копка за изграждане на 111-метровия Пилон „Рожен“ в Родопите вече е направена. Изкопът от 1000 кубични метра бе започнат, като работата по него е дарение за каузата от Артстрой ООД на инж. Асен Соколов, председател на Областното представителство в Смолян на Камарата на строителите.

За да се оформи терена за основите на първия монумент на българското знаме фирмата използва специализирани машини и строителни специалисти. С първата копка се поставя началото на историческото изграждане на Пилон „Рожен“ като целия процес по издигането му трябва да приключи до начaлото на месец юли.

На внушителния Пилон „Рожен“ ще се развее националният флаг на България най-високо в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят – 1430 м. над морското равнище. За да се довърши мащабният проект са нужни още 200 хиляди лева, като срокът за събирането им е краят на месец юни. Дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка - IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

„На 13 юли ще качим енергията на знамето ни на 111 метра височина, така че да се вижда от километри разстояние и да се усеща в цяла България“, коментира Симеон Караколев, председател на Фондация „Наследство в бъдещето“.

Послания от 28-те области на България ще бъдат гравирани в основата на монумента върху плоча с карта с контурите на страната ни.

Откриването ще е придружено от най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо правен някога у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова. В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I