24smolian.com/Здраве

Аневризмите са сравнително рядко срещани, като при около 50% от случаите те се откриват при образно изследване, което е назначено по друг повод. Има насочващи симптоми, които предполагат повишено внимание и се свързват с честотата на наличие на мозъчни аневризми. На първо място това е тютюнопушенето, защото се приема, че пушачите са 6 пъти повече изложени на риск от придобиване на аневризма.

Освен това предпоставка е нелекуваната хипертония. Наследствената слабост на съединителната тъкан и фамилната обремененост също са фактори, които не трябва да бъдат пренебрегвани. Ако един или няколко от гореизброените критерии са налице, както и наличието на близък роднина с вече известна аневризма, е важно да се проведе образно изследване, за да се постави рано диагноза и да се планира лечение.

Това казва за zdrave.net проф. Станимир Сираков, ръководител на Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ – София. Един от най-изявените интервенционални неврорентгенолози не само у нас, но и в Европа, кърджалиецът е посветил много време и усилия на темата за ендоваскуларното лечение на аневризмите с широки шийки, която е предмет на неговата докторска работа.

„В нашия център досега сме лекували над 2000 пациенти с мозъчни аневризми. Само като статистика, по данни на НЗОК всяка година у нас се диагностицират между 500 и 600 аневризми, между 100-150 от тях загиват, това са обикновено най-тежко кървящите аневризми. Близо 90% от новодиагностицираните, т.е. между 380 и 400 се третират годишно в нашия център, като получават лечение и проследяване на най-високо ниво. След интервенцията, на 6-ия и 18-ия месец се провежда образно изследване, което оценява дали има нарастване или реканализация на аневризмата или последната е напълно излекувана. Обикновено възстановяването след третиране на плановите некървели аневризми става за 7-8 дни след интервенцията и пациентът се връща към нормалното си ежедневие“, посочва проф. Сираков.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I