24smolian.com/Общество

По случай 28 юли, Световен ден за борба с хепатита, РЗИ – Смолян обявява кампания за изследване за наличието на инфекцията. Всеки работен ден от 24 до 28 юли от 10 ч. до 14 ч. желаещите могат да се изследват безплатно за хепатити В и С в медицинската лаборатория на здравната инспекция. Дава се възможност за тестване с имуноензимни и бързи (имунохроматографски) тестове.

Инициативата на Регионалната здравна инспекция е част от общонационалната скринингова кампания на Министерството на здравеопазването с партньори Националната референтна лаборатория по вирусни хепатити, сдружение „ХепАктив“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София. Мотото за 2023 г. е „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ и поставя акцент върху тестването и ранното диагностициране на хепатита. С цел повишаване на информираността за вирусните хепатити В и С е създаден публичен канал в платформата вайбър с името „Веднъж в живота“, който е достъпен след сканиране на QR код (приложен по-долу).

За периода 2017 г. – 2022 г.  в нашата област по-често срещан е хепатит А, „болестта на мръсните ръце“. През 2017 г. случаите са 29, а за 2022 г. – 1. За предходните 5 години случаите на хепатити В и С са единични, средногодишно по 2. Все пак прави впечатление, че за миналата година новоустановените случаи на хепатит С са нараснали на 5. От 1992 г. ваксината за хепатит В е част от задължителната имунизация на новородените, което е допринесло за елиминирането на детската заболяемост.

Хепатитът е възпаление на черния дроб, което най-често се причинява от вирус. С течение на времето хроничният хепатит може да доведе до сериозни чернодробни проблеми, включително рак. Затова РЗИ – Смолян призовава да се изследваме и узнаем навреме своя статус за носителство на хепатити В и С.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I