24smolian.com/Общество

„Като завърша и тръгвам за Алемания. Започвам работа в бригадата на баща ми. После първата  кола ще ми бъде „БМВ“, след това ще видим“, споделя тийнейджър от Родопите. Меракът на живота му е да завърти гуми на мегдана в родното село и всички да ахнат и зацъкат „какъв голям човек е станал“.

Огромен брой от завършващите средното си образование в региона имат подобни мечти. Далеч по-малко са тези, които искат да доразвият знанията си в университети. Много труд, строителни обекти, „купища евро“, къщи, апартаменти, коли… Това са житейските мечти на подрастващите в региона на гурбетчиите.

Други, от оставащите, пък смятат, че партийната книжка ще допринесе до същото, но без елемента на потта, болките в кръста и несретническия живот в пълни квартири с гастарбайтери, болшинството от които дюлгери в страните от Западна Европа.

„Вече съм активист на партията, после ще добутам до някаква диплома, а след това бавно, полека първо общински съветник, а след това…, знае ли се“, казва набор на бъдещия беглец. Ориентиран партийно, готов на всичко, в главата му се намърдват мисли за имоти, земи, строене, придобити по партийна линия.

Двата мирогледа в един шантав свят.

На снимката: Преди години, шествие на абитуриенти за 24 май. Нахлузилият чаршаф, за да имитира арабски шейх, най-вероятно вече се е сблъскал с потомците на хората от пустинята из Западна Европа

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I