Назаем от E-vestnik

Ако чете човек „24 часа” ще научи, че рибата по Девинска река сама се е отровила. Името на замърсителя не се казва, даже не се разбира добре, че е отровена реката.

Ако пък гледа човек телевизия, и това няма да научи. Телевизиите покриха случката с информационно затъмнение.

Фирмата, която е изпуснала отрова в реката и тя се е напълнила с умряла пъстърва, мряна и др. в продължение на 3 километра, е „Девин” АД, производителят на минерална вода. Той е голям рекламодател за медиите, затова по-големите въобще не споменават случая, а други не споменават името му, както и че той е замърсителят.

Така човек може да се ориентира коя медия у нас крие от читателя в интерес на рекламодателя. Дори обществената БНТ, която има ограничения за реклама и се финансира от бюджета, не показа случая, пусна новина на сайта си в раздел „Регионални“.

Ако не беше намесен голям производител, щяха да ни проглушат ушите „екокатастрофа”, репортажи, драматични интервюта и кадри. Да, ама не. Повечето големи медии въобще не споменават инцидента, други написаха, че „Девин” платил за зарибяването, без много да обясняват какво са направили преди това. Направо го обърнаха на рекламни статии за добрия благодетел.

Случая го отразиха с подробности „Дневник”, „Сега”, Агенция „Фокус”, fakti.bg dnes.bg, lupa.bg, 19min.bg, смолянски издания и др. по-малки. Другите големи медии се направиха на неразбрали.

И такъв случай винаги може да се омаловажи – абе, голяма работа, изпуснали нещо, авария, отровили малко риба, ще зарибят. Пито-платено и зарибено.

Само че висят сериозни въпроси. Защо трябва да се крие такъв инцидент и името на производителя, чиято вода е навсякъде на пазара?

И с каква точно отрова работят в тази фабрика за минерална вода, че да изтрови рибата?

Различни източници, местната РИОСВ и др. говорят за „незаконно заустване“, други за инцидент, авария. Така или иначе е изпусната мръсна вода, която е трябвало да иде в градската канализация, а вместо това отишла в реката.

„Хора ли трябва да се изтровят, за да обърнат внимание телевизиите?“, пита Станил Йотов, спортен журналист и секретар на Българската федерация по риболовни спортове. Той пръв съобщи новината, посочи с подробности пораженията, пусна снимки в социалните мрежи, които само някои издания препечатаха. Йотов казва още, че причината за отравянето е дезинфектант, с който мият съдове и поточна линия във фабриката.

Самата фабрика мълчи по въпроса. Не пожела да отговори каква е отровата и какво е станало, защото „има обследване”, както се изразиха писмено до редактора на e-vestnik. Но обясняват гордо как зарибили реката и щели да информират допълнително, с надежда да им отразяваме благодеянията, а не поразиите.

Йотов разказва, че местни деца са организирани в спортен риболовен клуб с режим „Хвани-пусни“. И сега гледат всичката риба по реката изтровена.

„Струваше ни много съвместни усилия да запалим децата, да излязат навън, да не седят на телефоните вкъщи, а да отидат на реката. Поне два пъти в годината провеждаме риболовни състезания за улов на пърстърва. Това е спорт на принципа „Хвани-пусни“. Децата стриктно и на момента ни сигнализират, когато някой си позволи да сложи риба в раницата. И категорично им повлия вида на умрялата риба по цялото течение на реката в рамките на града. Разочаровани са, питат защо, търсят утеха и питат какво правим сега,“ казва пред Агенция „Фокус“ кметът на гр. Девин Здравко Иванов.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I